АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАРАДИ ЗАБАВЕН КОНКУРС СПИРА ПОДДРЪЖКАТА НА КОМУНИКАЦИИТЕ С ЛИНЕЙКИТЕ

линейка
11.08.2017 / 10:15

От понеделник спира поддръжката на комуникационната и на джипиес системата за проследяване на линейките, обявиха от Министерството на здравеопазването. Причината за това е, че договорът с обслужващата фирма е приключил на 22 юли и тя е предупредила, че спира поддръжката.

Това не важи само за линейките в София.

Работата и комуникацията със спешните екипи обаче няма да спре, обяви заместник здравният министър Мирослав Ненков.

"Няма да има забавяне на линейки и проблеми в оперативните медицински дейности на екипите при евентуално прекъсване поддръжката на комуникационната свързаност на спешна помощ", заяви заместник-министър Мирослав Ненков, цитиран от пресцентъра на ведомството.

От министерството посочват, че ще отнемат два месеца процедурите по обявената нова обществена поръчка за поддръжка на информационно-комуникационната система. Обясняват, че договорът с новия контрагент ще струва с 1 млн. лв. по-евтино от сега, а в условията към кандидатите е заложено изискване за снабдяване с мобилни паник бутони за всеки екип на спешната помощ.

Новият конкурс е трябвало да бъде проведен още през пролетта, но това не е станало, обясни Ненков.

Тогава ведомството е било ръководено от служебното правителство.

Той разказа пред медиите, че когато поели управлението, започнали да ги заливат вълни от нерешени проблеми и късно стигнали до този въпрос.

Но дори поръчката на секундата да била обявена, пак щяло да се стигне дотук.

Има изградена и функционираща паралелна система за свързаност между екипите, Центъра за спешна помощ и тел. 112, което гарантира, че няма да има забавяне на линейки, проблеми при предаването на адреси или какъвто и да било риск за здравето и живота на пациентите, посочи зам.-министърът.

По думите му във всички центрове за спешна помощ са налични и функционират архивиращи системи за приети и отработени сигнали.

"Категоричен съм, че сътресения няма да има – на практика до подписването на нов договор ще върнем стария режим, по който екипите са работили преди 2009 г.", обясни той.

Най-страшното, което може да се случи, по думите му, е временно адресите да бъдат писани на ръка.

Това по никакъв начин не може да забави пристигането на екипите до адрес, обявили директорите на всички центрове за спешна помощ в страната, с които Ненков се срещнал по-рано вчера.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев