АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ШЕФОВЕТЕ НА "ДУНАРИТ" ПОДАДОХА ОСТАВКИ, ЗА ДА НЕ СЕ ОТНЕМЕ ЛИЦЕНЗЪТ НА ЗАВОДА

Министърът на икономиката Емил Караниколов
11.08.2017 / 09:10

Държавата застава зад работниците и "Дунарит"АД, като дружество, което е изключително важно за военно-промишления комплекс на България.

Военният завод "Дунарит" ще продължи да работи и няма да бъдат предприемани действия за затварянето му.

Това заяви пред журналисти в Русе министърът на икономиката Емил Караниколов преди негова среща със синдикатите и акционерите на дружеството, цитиран от БТА.

Министърът припомни проблема с "Дунарит", който е създаден след повдигнато обвинение на членове на управителното тяло и съгласно законодателството трябва да започне процедура за отнемане на лиценза на завода за производство на военна продукция.

Официална информация за повдигнатото обвинение обаче няма.

Караниколов увери, че спиране на дейността няма да бъде допуснато.

Членовете на съвета на директорите са подали молби за напускане пред акционерния съвет на дружеството.

Това, според министъра, облекчава работата срещу отнемане на лиценза.

Министър Караниколов съобщи, че на среща с премиера по повод проблема с "Дунарит" е решено да се създаде междуведомствен съвет за военнопромишления комплекс, който да заседава всеки месец и там да се обсъждат и решават бързо най-наболелите проблеми в отрасъла.

В междуведомствения съвет ще влизат представители на правителството и на бранша.

Работници и служители от завод "Дунарит" в Русе излязоха днес за пореден ден на протест срещу процедурата за отнемане на лиценза на фирмата да произвежда военна продукция.

Над 1300 души са заплашени да останат без работа, бе оповестено на протеста.

Протестиращите затвориха пътните платна към граничния пункт "Дунав мост" за около половин час.

Русенската компания беше останала под контрола на близки до мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев лица.

В началото на 2016 г. те финтираха синдиците на фалиралата банка и успяха да овладеят прекия й собственик - "Кемира", и договориха чрез увеличение на капитала с 60 млн. лв. владението над оръжейния завод да премине към конкурента му "Емко" на Емилиян Гебрев.

И оттук започна протяжна регистърна битка с близкото до депутата Делян Пеевски дружество "Виафот инвестмънт България", което в ролята си на кредитор с всички сили блокира сделката, припомня "Капитал".

Според изданието изходът от тази ситуация зависи от евентуално обжалване на решение на Софийския градски съд от 29 юни.

С него се отхвърля искът на "Виафот". Дружеството твърди, че е купило вземането на "Е. Миролио" от "Дунарит" и иска да бъде вписано на негово място като заложен кредитор.

А ако се погледнат отчетите на "Дунарит" и "Емко", контролът е сменен преди почти година, макар и не с увеличение, а с прехвърляне на акциите от "Кемира", допълва изданието.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев