АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

"НАЙ-СЪВЪРШЕНАТА МОНЕТА" В СВЕТА СЕ ОКАЗА ПЪЛНА С ДЕФЕКТИ

монетата
04.05.2017 / 16:45

Новата монета от 1 паунд, която влезе на 28 март в обращение във Великобритания бе обявена като най-добре защитената от измами монета в целия свят.

По-малко от месец и половина по-късно обаче твърдението се опроверга и се оказа, че хиляди еднопаундови монети са разпространени с множество производствени дефекти по себе си - пукнатини, изкривявания, недостатъци при фрезоването и дори изцяло липсваща среда са само част от оплакванията, които са постъпили в кралския монетен двор по данни на сп. "Сън", цитиран от БГНЕС.

"Както може и да се очаква, ние упражняваме строг контрол върху качеството. Винаги обаче има изключения и се случва малък брой монети да бъдат деформирани. Особено при влизането им в обращение заради големите обеми и производствените цени," обясниха те наличието на деформации върху чисто новите моменти.

Поначало монетата се очакваше да съдържа множество нови защитни компоненти срещу фалшификация.

Един от тях е специалния двуметалнен дизайн с 12 ръба.

Това е първата промяна във формата на еднопаундовата монета от въвеждането й през 1983 година.

Освен това тя беше замислена да бъде по-тънка, по-лека и малко по-голяма от предишните, като на ези-страната номиналната стойност е изобразена чрез холограмно изображение.

Т.е в зависимост от ъгъла и падащата светлина, символът за лирата (£) се превръща в числото 1.

Интересен факт е, че в състава на монетата бе въведен и един таен трик, който да направи фалшификацията почти невъзможна.

Става дума за т.нар. "магически прах", съдържащ никел, който е поставен точно в центъра й (ако той не е липсващ, както се случва).

И докато лицевата страна на монетата е красена от портрета на Кралица Елизабет II, на турата са изобразени символите на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, под формата на корона.

А именно - английска роза, магарешки трън (Шотландия), праз (Уелс) и детелина (Ирландия).

източник: Topnovini.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев