АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

над Сливен, снимка: Агенция Сливен
17.07.2016 / 15:55

Ступор.

Това е думата, обобщаваща изминалата седмица.

Седмица, в която над 500 невинни, в сърцето и в подстъпите на Европа, загинаха заради небивалата цивилзационна вакханалия, победоносно шестваща по света.

Реално случващото се завари по бели гащи фиксираните в пъповете си разнокалибрени политически лидери, корифеи, анализатори, идеолози, концептуалисти, фокусници и подизпълнители.

Успешно подменили философското схващане за света с политико-медийна субкултура, предназначена за бърза консумация. С все по-големи, тлъсти, лъскави и промоционални хамбургери, задръстили нормалния метаболизъм на евроцивилизацията. Отъпили нейната мисловна, социална и интелектуална чувствителност до нивото на самодоволното (а понякога и самосъжалително) пръхтене.

Да, Европа и нейните „лидери” изобщо не успяват да осмислят и обяснят случващото се в реалния свят. Защото твърде дълго са лъгали (и са били лъгани) за протичащите в света процеси, охотно подменяйки трезвия, но нелицеприятен поглед върху социалните и религиозни колизии - с широко затворените очи на проституиращите медии, обладани от скъпо платена политкоректност, евротолерантност и перверзна любов към „различните”.

И докато години наред европейските лидери блъфираха, омаловажаваха и фалшифицираха живота, преживявайки патетично извратения си ценностен плурализъм, той – животът - все по-настойчиво напомняше за себе си. С появата на расови и етнически гета на символични за Европа места. С афиширането и претендирането на етнически свръхправа. С нескритото източване на европейската социална система. С агресивното притискане и поругаване на християнския ценностен модел.

И накрая – с режисирания миграционен натиск, умишлено направляван към най-непоклатимите и престижни евродестинации, символ на европейската цивилизованост.

Само че никой от евролидерите не дръзна да назове идеолозите на това велико преселение на народите, белязало маршрута си с локални политически, криминални, фундаметалистки, битови, социални и хуманитарни казуси и нечистотии и сеещо по пътя си заразата на тероризма. Защото би изпаднал в открита конфронтация с геополитическия #Кой.

Това снишаване и премълчаване обаче (често във вид на преиначаване) не могат да променят реалностите. Още по-малко да съкрушат настъплението на геополитическата шпицкоманда, решена да направи поредните си стратегически стъпки към нов световен ред.

И става все по-ясно, че тероризмът, с неговата извратена идеология, с ужасяващата му безпощадност и садизъм, с тоталната покруса за невинните жертви и съзнание за човешката ни безпомощност, е просто едно вездесъщо оправдание за бруталното пречупване на остатъците от свободен дух, за радикализраното погазване на права.

ТТИП, глобалното подслушване, все по-безцеремонната разправа с независими медии и активисти са само върха на зловещия айсберг, заплашващ да потопи охваления европейски „Титаник”. А с него и цялостната политическа и социална подредба на света.

Затова е толкова непреодолим и страшен настаналият през тази седмица ступор.

Заради подсъзнателното усещане, че чудовищният терористичен удар срещу невинно празнуващите годишнината от Френската революция в Ница и псевдопревратът, режисиран от сатрапа Ердоган в Турция (което става все по-очевидно) са двете страни на една и съща монета.

Монетата, с която зловещите сенки на световното задкулисие плащат, за да ни плашат.

Плашат, за да възжелаем покорство пред „силната ръка”.

Изпъната напред.

Изискваща сляпо и безусловно подчинение.

Мариана Иванова

Очаквайте продължение.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев