АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЖИТЕЛИТЕ НА ДОНЕЦК: ЗАЩО ОССЕ МЪЛЧИ И НЕ КАЗВА ИСТИНАТА?

Снимка: БГНЕС
23.07.2015 / 14:17

Кметът на Донецк Игор Мартинов предаде на представителите на ОССЕ в града списък с изисквания на демонстриращите пред хотел "Парк Инн", където живеят наблюдателите на международната организация.

"Аз им заявих, че главната им задача е да убедят жителите (на Донецката народна) републиката, че вие сте им нужни. А за целта трябва да се казва истината", изтъкна той пред участниците в митинга след срещата му с международните наблюдатели.

Както съобщи Донецката новинарска агенция, Мартинов им е предал изискването точно да посочват местата, от където се извършвали обстрелите срещу Донецк и другите градове и села, а не само да отбелязват посоката на огъня. "Ние искаме да казват истината за обстрелите от украинската страна", подчерта той.

Кметът сподели, че се учудва на факта, че наблюдателите, живеещи в комфортни условия в хотела, не могат да разберат жителите на Донецк, чиито домове постоянно са обстрелвани. От своя страна участниците в митинга заявиха, че са готови да покажат на наблюдателите своите жилища в обстрелваните райони, включително за по-голяма обективност на техните наблюдения.

Мартинов изтъкна, че не е получил отговор на много от въпросите си, включително и на въпроса от кого украинската армия "защитава" жителите на Донецк. "Аз предадох на представителите на ОССЕ, че очакваме отговор до ден-два, те обещаха да предадат нашите въпроси в централата във Виена". Протестиращите казаха, че ще се съберат отново, ако няма реакция в посочения срок.

По-рано днес няколкостотин жители на Донецк протестираха на митинг пред хотела, където живеят наблюдатели на ОССЕ. Те носиха плакати "Не на войната. Ние сме за мир", "ОССЕ, защото мълчите? Казвайте истината?" Лозунги с подобно съдържание бяха изписани и върху асфалта пред хотела. Някои от събралите се носеха със себе си осколки от снаряди, попаднали домовете им, както и снимки на роднини и близки, загинали в резултат на обстрелите.

БГНЕС

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев