АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ СКОРО НЯМА ДА ВЛЕЗЕ ДОРИ ЧАСТИЧНО В ШЕНГЕН

Жан Аселборн. Снимка: ЕПА/БГНЕС
17.07.2015 / 09:39

Оптимизмът на българските политици, че България скоро може поне частично да влезе в Шенген, беше попарен вчера от министъра по миграцията на Люксембург Жан Аселборн.

"Знам какви са настроенията в другите държави членки и съм много песимистично настроен това да се случи в рамките на нашето председателство", обяви по време на изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Аселборн. Той направи това от името на председателството на Европейския съвет, което Люксембург пое от 1 юли до края на годината.

Изказването бе отговор на въпрос на българския евродепутат Илияна Йотова, зам.-председател на комисията, във връзка с възможността поне въздушното пространство на България да бъде присъединено към Шенген, съобщиха от пресофиса на Йотова. Самата тя твърди, че винаги се намира извинение за задържане на България и Румъния извън Шенген, докато в същото време очакванията към България са да бъде сигурната външна граница на ЕС. Евродепутатът обяви, че предизвикателствата с бежанските потоци поставят още по-остро нуждата от пълноправно членство на България в пространството за свободно движение. Според нея министър Аселборн се ангажирал люксембургското председателство да направи всичко възможно, за да придвижи напред въпроса за членството на България в Шенген и да бъде постигнат консенсус за това в Съвета.

От неговите думи обаче става ясно, че на практика до края на годината България едва ли ще влезе частично в Шенген. Преди няколко дни вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че България има 100-процентова готовност за влизане в Шенген по въздух и вода, или така наречените "сини граници". След посещение в Холандия тя обяви и надеждата си България именно поне да влезе частично в шенгенското пространство през октомври. Според Кунева негативните тенденции срещу влизането на България в Шенген са намалели значително. През май тя обяви, че когато е започнала офанзивата ни за Шенген, страните противници за нашето членство са били седем, а в момента са две.

Преди дни и в Румъния се появиха публикации, че останалите страни имат сериозни възражения.

segabg.com

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев