АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

РЕСОРНИТЕ КОМИСИИ ПРИЕХА ДОГОВОРЕНИТЕ ПРИ БОРИСОВ ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА

Снимка: БГНЕС
09.07.2015 / 17:36

Комисията по енергетика и Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР приеха на първо четене поправки в Закона за енергетиката. Депутатите от двете ресорни комисии одобриха два отделни законопроекта, дело на ГЕРБ и Реформаторския блок, предаде репортер на БГНЕС.

Промените на ГЕРБ предвиждат в механизма за компенсиране на невъзстановяемите разходи и разходите за задължения към обществото да бъдат включени и операторът на електропреносната мрежа и операторите на електроразпределителните мрежи.

С поправките на Делян Добрев и колегите му се предвижда създаването на Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Тази мярка има за цел "финансово стабилизиране на сектора чрез редуциране на текущия дефицит в НЕК", твърдят вносителите. Със създаването на този фонд се цели да се запълни създаван през годините вакуум, вследствие на натрупани некомпенсирани вземания за задължения към обществото. Фондът ще се финансира, като производителите не ток правят вноски в него в размер на 5% от ежемесечните си приходи от продадената енергия без ДДС.

От ГЕРБ предлагат още и изменение в Закона за енергията от възобновяеми източници, като се заменя понятието "средногодишна продължителност на работата" с "нетното специфично производство на електрическа енергия". Това създава според вносителите условия по преференциални цени да бъдат изкупувани само количествата ток, за които съответните ВЕИ-та имат договори за преференциални цени. По този начин се цели да се редуцират разходите на обществения доставчик и да се осигурят предпоставки за невъзможност за завишаване на нормата на възвращаемост в сравнение със заложената в определените преференциални цени. Измененията предвиждат количествата ток, надхвърлящи договорените, да бъдат изкупувани от обществения доставчик по цена за излишък на балансиращия пазар.

Регламентира се и начинът, по който резултатите от проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да намерят отражение в преференциалните цени. Дават се правомощия на КЕВР да анализира докладите на АДФИ и да определи индивидуални цени за съответния производител на ток от ВЕИ. С друга поправка се преодолява двойното подпомагане на производителите на ток от ВЕИ, които са изградили централата си с европейски средства, но не са обявили това и то не е отразено в ценообразуването.

Министерството на енергетиката подкрепя този законопроект, тъй като мерките в него са насочени към стабилизиране на НЕК и минимизиране на дефицита в системата, каза по време на заседанието енергийния министър Теменужка Петкова. От името на производителите на ток от ВЕИ съпредседателят на Съюза на производителите на екологична енергия Пламен Вилков изрази своето разочарование, че тези поправки са договорени на среща при премиера между работодатели, синдикати и депутати, но без участието на производители, които са пряко засегнати.

Въпросната 5% такса, която ще се събира на производителите, ще се признае ли за разход и ще бъде ли включена в цената, попита председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той посочи, че има два производителя на ток, в чиято цена новата такса ще се включи като разход и съответно после ще им се върне на база дългосрочните договори, подписани с тях, визирайки американските централи. "Ако ще третираме еднакво всички, би трябвало правилата да са еднакви за всички", каза Манолов.

От името на АБВ Кирил Цочев обяви, че е разочарован, защото законопроектът е внесен едва вчера и то на база на среща със синдикатите и големите ползватели на енергия, но без производителите. Според него те са били ощетени и най-малкото е трябва да бъдат потърсени за позиция, поради което на първо четене той ще гласува "въздържал се".

Тежки критики към поправките отправи Таско Ерменков от БСП, според когото те противоречат дори на конституцията и по-точно чл. 19 от нея, където се урежда начина, по който действа пазарната икономика в България. С тези промени увеличаваме броя на разделителните линии, категоричен бе Ерменков. "Проблемите не могат да се решават с едно решение за всички без оглед кой какъв дял има и как е спазвал закона при инвестицията си. Не може да натоварваме всички с еднаква тежест, независимо дали са били юридически издържани в своите действия или са минавали през просото", каза той.

Според Ерменков се създават бариери пред търговците с енергия в Европейския съюз, което е недопустимо. "Налагат се данъци и такси, които не могат да се приемат в средата на годината, а освен това се засягат права на много от инвеститорите в сектора и можем да стигнем до нови арбитражи", каза той. Във връзка с таксата от 5% Ерменков коментира, че Народното събрание вече има печален с опит с таксата върху преноса и 20% такса върху ВЕИ. Да не настъпваме мотиката за трети път, призова Ерменков.

Според него този фонд, който се създава, има две цели - първо, да се издържа ръководството на фонда и най-вероятно да осигурят още малко "работни места" и втора - да се заобиколи хипотезата за държавна помощ. Тази такса от 5% върху всички производители е удар отново върху държавната енергетика, каза той. Облагодетелствани от тази такса ще бъдат американските централи в Маришкия басейн, защото на тях тази такса ще им се признае като разход и ще им се плати, тъй като според договорите им всички допълнително въведени такси се плащат от НЕК, предупреди той. Свидетелите сме на замазване на положението, нов удар срещу държавната енергетика и продължаване на привилегиите на американските централи.

Такъв фонд е необходим, но не по този начин, каза Рамадан Аталай от ДПС. Според него работодателите нямат никакъв принос за неговото запълване, а същевременно АЕЦ "Козлодуй" и "Марица изток 2" да бъдат натоварени с 5% такса, на която няма да издържат. От ДПС предлагат диференциран подход и различни ставки на тази такса.

Законопроектът има сериозната и отговорна задача да направи нещо в посока оздравяване на болния организъм на българската енергетика, каза Валери Симеонов от Патриотичния фронт. Той критикува присъстващите ВЕИ производителите, които експлоатират несъвършената нормативна уредба, че не правят дори минимални опити за някакво самоограничаване. "Ако не се вземат спешни мерки, този организъм си заминава", каза той и обяви, че ще подкрепи законопроекта, а между първо и второ четене ще предложи някои предложения за поправки.

Подкрепа за поправките даде и представителят на "Атака" Магдалена Ташева, която обаче настоя от таксата да се освободят предприятията, които са станали жертва на дългосрочните договори с американските централи и ВЕИ-тата, а именно АЕЦ "Козлодуй", "Марица изток 2". Нали целта е да спасяваме НЕК, сложена като жертва на олтара на чуждия инвеститорски интерес, посочи Ташева.

След гласуването на промените председателят на КЕВР представи данни за очакваните ефекти от тези поправки. От промяната в чл. 31 ал. 5, т.1 от Закона за енергия от ВЕИ, която касае изкупуването по преференциална цена, би трябвало да се стигне до намаляване на разходите на НЕК за изкупуване на енергия от ВЕИ с 55 млн. лева. От промяна в чл 31 ал 5 т.2, а именно енергията над договорени обем, която се изкупува на преференциална цена, спестените на НЕК средства биха били 25 млн. лева. Общо като постъпления в фонда експертите оценяват, че могат да постъпят 437 млн. лева, каза Иван Иванов.

"Не съм в състояние да кажа как тези промени ще се отразят върху крайните цени на тока. Първо, очаквам наредбата, която да регламентира праговете и процентите на отстъпка за енергоемките производства от такса "задължения към обществото и второ, не знам каква ще е волята на депутатите до приемането на второ четене на промените", завърши той и настоя, че всяко преждевременно изявление от негова страна може да се изтълкува погрешно.

БГНЕС

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев