АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ТВЪРДЕНИЯТА НА НЕНЧЕВ ЗА ПРЕДЛАГАН МУ ПОДКУП СЕ ОКАЗАХА "БАЛОН" СПОРЕД ПРОКУРАТУРАТА

Николай Ненчев, сн. БГНЕС
08.07.2015 / 15:26

Прокуратурата прекрати разследването за предлаган подкуп и отправени смъртни заплахи към министъра на отбраната Николай Ненчев, тъй като твърденията му не са намерили потвърждение.

В края на април министърът на отбраната заяви в интервю за в. "Сега", че са му били предложени "сериозни проценти" от евентуална бъдеща сделка за ремонта на руските "МиГ"-ове. "Ако някой иска да извади 80 млн. лв., аз съм съгласен. И то сега, в тази тежка криза. Как да постъпим? Нали разбирате, че ако аз бих искал да злоупотребя, това е най-лесната форма, а те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да предложат", заяви тогава Ненчев, без да посочи кой е авторът на това примамливо предложение.

Според прокуратурата обаче "дадените обяснения от страна на Николай Ненчев в хода на проверката не са кредитирани като достоверни, тъй като не са били потвърдени от останалите събрани по преписката данни".

В мотивите на прокуратурата се посочва, че "само и единствено в твърденията на министъра на отбраната се съдържат някакви данни, че непознато лице му е предложило среща във връзка с поддръжката на МиГ-29, както и че щял да остане доволен, тъй като процентът бил добър".

"Ненчев не е уведомил компетентните правоохранителни и правораздавателни органи нито министър-председателя за провеждането на подобен разговор. Съобщил е за него само по време на медийна изява - споменатото интервю, въпреки необходимостта от предприемане на мерки, с оглед важността на проблема, на който е акцентирал", се казва в тях.

Според прокуратурата дори и в действителност да е проведен подобен разговор, единствено в субективната преценка на Николай Ненчев предложението за среща е възприето като предложение за подкуп. И това е така, защото липсва конкретика относно сума, както и действията, които той трябва да предприеме, за да я получи.

"На следващо място, министърът на отбраната обвързва направеното му предложение с подписване от негова страна на договор на стойност 80 млн. лева. Министър Ненчев обаче е упълномощил с правото да подписва тези договори директора на дирекция "Инвестиции в отбраната“ Венислав Цанов, както това е било правено и в предходни правителства. Подобна стойност – 80 млн. лева не е била обсъждана никога, както като оферта от руска страна, така и като проектодоговор. В това са категорични всички лица, имащи отношение към процеса на договаряне, от които са снети обяснения по преписката, така и зам.-министъра на отбраната", посочват от прокуратурата.

"В хода на проверката не се установи източникът на подобна информация, с която е разполагал министърът по време на интервюто. Нещо повече, командирът на Военновъздушните сили ген. Румен Радев отрича въобще да е коментирал с него подобна сума, а заявеното от него се подкрепя от приложените към материалите от проверката документи и от снетите обяснения на представителя на РСК МиГ Александър Александров, Венислав Цанов и зам.-министър Десислава Йосифова".

"Що се отнася до твърденията за навлечени неприятности и "смъртни заплахи“, министърът заявява, че за него въпросът бил принципен. Влязъл бил в тежък конфликт при обявяване на решението си за предаване на архива на военното разузнаване. В тази връзка съобщава за предаване по телевизия СКАТ, където бивши разузнавачи го били обявили за национален предател, а за такъв се полагала смърт. Твърди, че не е изпитал основателен страх от това, по-скоро притеснение за близките си и най-вече от провокация. Не бил взел никакви мерки за охрана. Не бил уведомил съответните органи, нито премиера", се казва в мотивите на прокуратурата.

mediapool.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев