АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ГЪРЦИЯ Е ГОТОВА ДА ПРИЕМЕ ИСКАНИЯТА НА КРЕДИТОРИТЕ, НО СЪС СЕРИЯ ПРОМЕНИ

В Атина се провеждат и проевропейски демонстрации с искане Гърция да не напуска еврозоната.
01.07.2015 / 14:30

Гърция е готова да приеме поисканите от международните кредитори реформи, които са условие за нова спасителна програма. Предложението на премиера Алексис Ципрас е изпратено късно във вторник, когато страната не плати задължението си към МВФ от 1.6 млрд. евро и изпадна в технически фалит, след като същия ден изтече срокът на досегашната спасителна програма с ЕС.

Ципрас е изразил готовност да приеме всички условия на кредиторите, предложени през уикенда, само с "малки промени" по оценката на Гърция. Новото писмено предложение, чието съществуване беше

потвърдено от няколко източници в Брюксел, ще бъде обсъдено на телеконференция на финансовите министри от еврозоната по-късно в сряда.

Гърция изразява готовност да приеме реформите на кредиторите, но поставя някои условия и иска "съществени" промени, според източник от Европейския съюз, пожелал анонимност, предаде Франс прес.

Гръцкото правителство потвърди, че е изпратило "ново предложение, включващо серия изменения" спрямо тяхното. То съдържа искане за ново споразумение, което урежда въпросите за финансирането на страната чрез Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), за да се осигури поносим дълг, като се постави акцент върху перспективата за растеж", обясни правителственият източник.

Писмото от две страници е изпратено до ръководителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) и доразвива по-подробно вчерашното изненадващо искане на Гърция за удължаване на спасителната програма, която изтече снощи, и за нов, трети, спасителен пакет за 29.1 млрд. евро, съобщи "Файненшъл таймс".

Новите условия на Ципрас

В писмото на Ципрас до кредиторите се казва, че Гърция е готова да приеме почти всички техни условия с едно голямо изключение – да се запази специалната отстъпка от 30% по-нисък ДДС за островите. Много от тези острови са отдалечени и трудни за снабдяване с провизии.

Според представителите на еврозоната обаче запазването на това изключение ще увеличи твърде много бюджетния дефицит на страната, а още по-важно е, че ще запази твърде сложната ДДС-система на Гърция. Сложността на системата е основната причина държавата да има най-ниската събираемост от ДДС в еврозоната.

Има и условия по темата с пенсиите. Тук Ципрас моли за отсрочки. Гърция и кредиторите вече постигнаха през 2012 година споразумение за реформа на пенсионната система, но правителството на СИРИЗА спря нейното прилагане. Сега премиерът иска премахването на специалната добавка "солидарност", която се плаща към пенсиите на най-бедните пенсионери, да се случи през декември 2019 година. Това е много по-късно от настояването на кредиторите.

Официални представители на еврозоната, цитирани от "Файненшъл таймс" (ФТ), твърдят, че Ципрас има и условия за съкращаване на бюджета на армията. Кредиторите настоява за орязването на 400 милиона евро от разходите за отбрана. Гръцкият премиер иска това намаляване на бюджета да бъде направено през 2017 година, вместо още от тази година.

Всички тези отстъпки, взети заедно, биха увеличили твърде много бюджетния дефицит на Гърция.

Пред ФТ източник от ЕС твърди, че въпросът вече не е в това дали Ципрас се е съгласил да приеме конкретните предложения на кредиторите, а в липсата на вяра на страните от еврозоната в гръцкото правителство.

"Въпросът вече е в политическата воля на всички членове на еврозоната да се постигне сделка. Много е трудно да се прогнозира какво може да се случи, като се има предвид колко много малко политическа воля има да се случи това".

На този фон германският финансов министър Волфганг Шойбле коментира, че писмото на Ципрас не служи за основа за сериозна дискусия. "В правен аспект и от гледна точка на реалността, не можем просто да се придвижи напред, базирайки се на статуквото. Ние сме в изцяло нова ситуация, след като втората спасителна програма на Гърция изтече", каза той.

Времето не може да се върне назад

"Часовникът не може просто да се върне обратно там, където беше в петък през нощта, когато Ципрас провали преговорите и обяви референдум. Сделка все още е възможна, но ще изисква много повече от едно писмо", написа анализаторът от Berenberg Bank Холгер Шмидинг до клиентите.

Гърция затъва още повече в кризата, след като не успя да изкопчи помощ в последния момент от еврозоната и в нощта на 30 юни беше принудена да обяви дефолт по дълга си към МВФ .

Броени часове преди да изтече крайният срок, гръцките власти се опитаха да направят фокус и да задействат извънредна клауза на МВФ, която им позволява да получат отсрочка по плащането на дълга в рамките на 3 до 5 години - колкото е срокът на кредитите. Тази възможност е използвана два пъти в историята на фонда - през 1982 г. за две бедни страни - Никарагуа и Гвиана (бивша британска Гвиана).

Управителният съвет на МВФ започна да разглежда искането, но се очаква да се събере по-късно, за да го одобри или отхвърли.

Финансовата институция може дори да отложи плащанията и за повече от 5 години, ако събере 70 процента одобрение в управителния съвет. Тази клауза важи за финансови задължения, които биха довели до "извънредно изпитание" за страната, получила кредита.

МВФ никога не е задействал тази клауза, но в гръцкия случай това ще изисква повече време, тъй като е необходимо съгласието на големите страни с нововъзникващи пазарни икономики.

Предложението на Ципрас от вторник бе разгледано и отхвърлено същата вечер по време на извънредна телеконферетна връзка на финансовите министри от еврогрупата. Атина поиска нова двугодишна спасителна програма от ЕС в размер на 29 млрд. евро, която да покрие всички финансови нужди на страната в следващите две години. Освен това Ципрас имаше и свой план за преструктуриране на дълга, но в писмото въобще не се споменаваха поисканите от европейските партньори реформи.

Позицията на германския канцлер Ангела Меркел беше, че няма да има преговори с Гърция Гърция преди референдума на 5 юли. Посланието на европейските лидери към Гърция е, че референдумът в неделя всъщност е за оставане или излизане на страната от еврозоната. Те призоваха гърците да гласуват с “да“, но Ципрас агитира за "не".

След това правителството на Ципрас пусна съобщение, че преговорите ще продължат до намирането на "жизнеспособно споразумение" за Гърция в рамките на еврозоната.

Малтийският премиер Джоузеф Мускат заяви във вторник пред парламента, че гръцкото правителство е готово да отмени насрочения за неделя референдум, ако се стигне до споразумение с кредиторите.

Над 30 000 души се събраха в центъра на гръцката столица във вторник вечерта, за да подкрепят вота с "да" на референдума на 5 юли. Участниците в демонстрацията се обявиха в подкрепа на бюджетните мерки и на реформите, поискани от Гърция от кредиторите. В понеделник на същото място протестираха 13 000 души в подкрепа на "не"-то на референдума.

В същото време обаче социологическо проучване, публикувано в един от гръцките национални ежедневници показва, че 54% от гърците смятат да гласуват с “не“ на референдума. Общо 33% от анкетираните подкрепят приемат плановете за реформи. Разликата между двата лагера се стеснява леко.

Преди Ципрас да обяви референдума, 70% от гърците подкрепяха оставането в еврозоната, докато 30% бяха “против“. Резултатите от социологическите проучвания показва, че много от гърците не правят никаква връзка между приемането на предложенията на ЕС и оставането в еврозоната.

В сряда над 1000 банкови клона в Гърция отворят, за да изплатят пенсиите. Според някои гръцки вестници дневният лимит за теглене от банкомат може да бъде намален от 60 на 20 евро, тъй като банките, които са затворени до 5 юли, нямат ресурс без помощ от ЕЦБ.

mediapool.bg

Още снимки от новината

Писмото на Ципрас

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев