АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ДО 20 ЮЛИ ГЪРЦИЯ ВЪВЕЖДА ПАРАЛЕЛНА ВАЛУТА НА ЕВРОТО

01.07.2015 / 10:22

Гърция в момента е в необявен фалит към Международния валутен фонд. На 20 юли й предстои ново плащане към Европейската централна банка в размер на 3 млрд. лева. Тя няма пари за него и тогава ще има втори фалит. За ЕЦБ няма да остане никаква друга алтернатива, освен да спре ликвидното поддържане на гръцките банки. Ако до 20 юли няма споразумение, Гърция ще трябва да въведе паралелна валута с еврото, за да може да изплаща пенсии и заплати, коментира Никола Миладинов кореспондент на БНР от Брюксел.

Финансовите министри от еврозоната няма да се събират в сряда, а ще разговарят чрез конферентна връзка. Това свидетелства, че те не могат да вземат каквото и да е формално решение на 1 юли, което да има юридическа тежест. Едва ли до референдума в Гърция ще има развитие от страна на кредиторите за спасяването на Атина.

В петък срещата на върха на лидерите в Брюксел, на която гръцкият премиер Ципрас присъства, приключи доста оптимистично. Въпреки липсата на сделка, имаше усещането, че гърците и техните кредитори са на крачка от сключване на споразумение, което да позволи на страната да изплати вноската към МВФ във вторник.

Това, което се случи фактически, е, че на Ципрас беше казано, че това е последното предложение, което Европейският съюз може да му предложи, и той е длъжен да го приеме. Той се върна в Атина и обяви, че ще се проведе референдум и гръцкият народ да реши. Едно от най-спорните точки е реформата на пенсионната система. Гръцките власти твърдят, че става дума за рязане на заплати и пенсии, а европейските кредитори казват, че няма нищо такова. Според тях става дума за намаляване на бремето, което Атина плаща всяка година за пенсионната система, която не е ефективна. Гърците се пенсионират доста по-рано от другите европейци. Някои хора правят това на около 50 години. Задава се още по-голям дефицит на пенсионния фонд в Гърция.

Във вторник европейските кредитори признаха, че големият дълг на страната не може да бъде изплатен. Той е на стойност от близо 180% от БВП на Атина. Те се съгласиха да обещаят на Гърция, че скоро ще намалят бремето на гръцкия дълг. Фактически Ципрас спечели и постигна компромис. Досега не можеше да се говори изобщо за намаляване на дълга. Атина обаче заяви, че иска нов огромен заем от 30 млрд. евро. Отговорът на финансовите министри беше, че няма време. Проблемът най-вече е доверието към гръцкото правителство, казват от Брюксел.

glasove.com

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев