АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПАТРИОТИТЕ РЕШАВАТ ДАЛИ ОСТАВАТ В КОАЛИЦИЯТА ДО 3 ДНИ

Валери Симеонов, снимка: News.bg
01.07.2015 / 09:28

До три дни от Патриотичния фронт ще обявят какво ще бъде политическото им поведение - дали ще подкрепят ГЕРБ безусловно, под условие или ще оттеглят подкрепата си. Това заяви в студиото на БНТ съпредседателят на "Патриотичен фронт ВМРО-НФСБ" Валери Симеонов.

"До петък ще вземем своето решение, ще го оповестим. Ние ще си вземем отговорното решение, а дали ще бъде дестабилизиране или не - нямаме вина. ГЕРБ имат достатъчно подкрепа и без нас, ние сме само 18 души", обяви Симеонов.

Той призна, че нямат решение на групата. "Не е въпросът да ударим по масата и да кажем: "До тука сме!". Аз съм категоричен човек до 3 дни ще имате пресконференция, на която ще ви кажем какво ще ни е поведението.

Ще ползваме всички нормални, цивилизовани мерки, за да постигнем поставената от нас цел, а не да постигнем някакво решение. Ще искаме още от днес среща с министър-председателя, защото в ГЕРБ почти нищо не става, ако не мине през главата", каза Симеонов.

Припомняме, на 27 май от трибуната на парламента той прочете декларация, че подкрепата и търпението на Патриотичния фронт (ПФ) към управлението са на изчерпване. Повод за това изявление бе нарасналото напрежение в Гърмен, където цигани пребиха българи за отправена им забележка за силна музика.

Запитан как ще се явят от ПФ на предстоящите местни избори, Симеонов заяви, че на места ще подкрепят и чужди кандидатури. "Не навсякъде ще играем самостоятелно - ще подкрепим успешни кандидати, само ако са от ДПС няма да ги подкрепим", каза той.

Запитан дали биха подкрепили кандидат на БСП, той отвърна: "Защо да не подкрепим БСП? Ако има кадърен кандидат, ще го подкрепим. Ако на някои места нашият е по-добър, ще предложим на останалите партии да ни подкрепят", каза Симеонов.

Относно 6-те точки, посочени в ултиматума на патриотите, Симеонов отчете, че от исканите 124 незаконни постройки в Гърмен 4 вече са съборени. "Процедурата е бавна, събарянето вече е започнало, ние сме във връзка - добре е, че поетите ангажименти и процедурата се спазва абсолютно точно", каза Симеонов.

На въпрос какви проблеми в държавата решава това събаряне, Валери Симоенов каза, че решава доверието на бълагрския народ в управлението. "Държавата трябва да докаже, че достатъчно сериозна", смята той.

На опита на водещите да заявят, че оставянето без покрив на семейства с малки деца, Симеонов каза: "Тея хора помислиха ли, като отидоха там?". Според него почти всички жители от махала "Кремиковци" в Гърмен са преселници от други места.

Симеонов парира думите на водещия, който искаше да покаже, че с демонстрация на сила проблема с гетата не се решава с репликата: "Оставете това: "Не са виновни, защото са бедни! Не ми готворете като цигански тартор. Важният проблем е не да устроим тези, които са нарушили закона".

На коментар от водещата, че някои закононарушители са в управлението на държавата, вероятно визирайки и незаконните постройки на митничарски селища, Симеонов каза, че ДПС продължава да е във властта. "Минка Капитанова, Ахмед Башев са от ДПС", заяви той.

Запитан дали няма бедни избиратели, защото бедността не може да е оправдание за неспазване на законите, Симеонов обвини водещата, че му пришива думи. "Бедността е факт, тя е факт не само в циганския етнос, а и в българския. Вас не ви интересуват бедните българи, които плащайки тока нямат пари за кисело мляко", каза той.

"Хората не могат да бъдат делени по отношение спазването на закона, той е за всички. Те трябва да се научат, че законът е еднакъв за всички. Тези хора по-голямата част от тях са пришълци от Велинград, Петрич... там, където са живели преди, там да се върнат", призова Симеонов.

Като решение на проблема с множеството бедни цигани, които няма къде да живеят, той прочете част от програмата на ПФ. "Определяне на нископродуктивни територии - общински и държавни извън населените места, където да бъдат настанени циганите. В тези райони при минимални битови условия, не мазонети, както е в Пловдив, блок 20 в Ямбол - защо не фургони втора ръка, при елементарни битови и санитарни условия да бъдат настанени.

Никой няма да ги закара там под дулата на калашниците, а да бъдат поканени, ако нямат къде да живеят, да отидат там. Сутрин училищният автобус да взема децата за училище", разказа идеята на партията си Симеонов.

Той даде още един довод защо иска да бъдат разрушени къщите им. "Законът забранява обитаването на опасни за здравето постройки. Тези коптори застрашават живота им.

На повечето места кметовете еднолично са се разпоредили. Те са ползвали правомощията си. Ние сме за търсене на отговорност", каза реформаторът.

Той отново призова да няма търпимост към неспазването на закона. "Ние цяло КТБ изтърпяхме, вие сега за няколко къщи", каза водещата. Запитан дали знае къде е бившият кмет на Гърмен, по времето на чието управление започва проблемът с незаконното настаняване на ромите в махала "Кремиковци", Симеонов отвърна, че Ахмед Башев се готвел за изборите, да бъде кмет в Габрово.

Относно втора точка от ултиматума на ПФ - за справяне с битовата престъпност, Симеонов каза, че присъствието на полицията доминира в големите градове, а малките населени места се справят сами. Патриотите искат засилване ролята на полицейския инспектор, който има личен контакт.

"Ние трябва да направим всичко по силите си да засилим присъствието си", каза той. Ако продължи сегашната тенденция на нивото на битовата престъпност и отсъствие на силите на реда от малките населени места, това може да стигне до етническа война", каза Симеонов.

Тъй като разговорът в студиото се водеше часове след изгрева на 1 юли, когато в България вече има традиция да се отбелязва Джулая морнинг, Симеонов призна, че за пръв път от много години не е бил на Камен бряг. "Винаги съм празнувал Джулай Морнинг, тази година за пръв път няма да бъда на Камен бряг", каза Симеонов.

news.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев