АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

УКРАЙНА СПРЯ ДА КУПУВА ГАЗ ОТ РУСИЯ

 Руският премиер Дмитрий Медведев и министърът на енергетиката Александър Новак. Снимка: ЕПА/БГНЕС
01.07.2015 / 08:42

Украинската компания „Нафтогаз“ обяви, че от 1 юли прекратява купуването на газ от руската компания „Газпром“ до съгласуване на условията за доставките, съобщи ТАСС.

„Във връзка с това, че на 30 юни 2015 г. изтича срокът на действие на допълнителното споразумение между „Нафтогаз“ и „Газпром“, а условията за по-нататъшни доставки на руски газ за Украйна не бяха съгласувани (...) на тристранните преговори във Виена,

„Нафтогаз“ прекратява закупуването на газ от руската компания“, се посочва в комюнике на компанията.

„Нафтогаз“ уточнява, че ще продължи да осигурява транзита на руски газ през Украйна за европейските клиенти на „Газпром“.

В последния ден на юни във Виена се състояха тристранни преговори за газовите доставки, в които участваха руският министър на енергетиката Александър Новак и неговият украински колега Володимир Демчишин, заедно със заместник-председателя на Европейската комисия и комисар за енергийния съюз Марош Шефчович.

След преговорите тримата обявиха, че Русия и Украйна не са успели да постигнат окончателно споразумение за доставките.

Русия заяви, че

решението на Украйна да не купува газ от нея е политическо.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че решението на Украйна е политическо, предаде ТАСС.

„Няма никакви основания за прекратяването на закупуването на руския газ. Предложената цена, като се отчитат отстъпките, е повече от конкурентоспособна. Това решение може да бъде само политическо, тук няма никаква икономика“, каза Новак.

Той добави, че Русия няма да коригира размера на отстъпката в цената на газа за Украйна, тъй като увеличението ѝ може да създаде непазарни условия.

„Това е абсолютно конкурентноспособна пазарна цена в размер на 247 долара (...) Много учудени сме, че Украйна иска много по-ниска цена – това не съответства на днешната пазарна конюнктура“, добави руският министър.

vesti.bg

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев