АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

МВФ ОБЯВИ, ЧЕ ГЪРЦИЯ НЕ Е ПЛАТИЛА ВНОСКАТА СИ ОТ 1,5 МЛРД. ЕВРО

Снимка: ЕПА/БГНЕС
01.07.2015 / 08:38

МВФ официално обяви, че Гърция не е направила плащането от 1.5 млрд. евро по своя дълг до предвидения срок (сряда 01:00 часа, българско време). Така Гърция стана първата развита страна, която натрупва просрочено задължение към МВФ и вече не разполага с достъп до финансовите ресурси на институцията. "Програмата за финансова помощ приключи. След полунощ /средноевропейско време/ новите траншове ще бъдат недостъпни", се посочва в изявлението. В рамките на втората международна програма за помощ Гърция трябваше да получи още 7,2 милиарда евро.

Втората програма за макрофинансова помощ за Гърция, задействана през февруари 2012 г., беше предвидена да приключи до 31 декември 2014 година. Впоследствие тя два пъти беше удължавана - до 1 април и до 30 юни т. г.

Снощи Гърция помоли МВФ да отложи крайния срок за плащане, съобщи вицепремиерът Янис Драгасакис по гръцката тв. Президентът на МВФ Кристин Лагард нееднократно заяви, че това е невъзможно.

Няколко часа по-рано финансовите министри на страните от еврозоната не приеха искането на Гърция за удължаване на спасителната програма, която също изтича в полунощ ЦЕС. Това заяви финансовият министър на Финландия Александър Стуб, цитиран от информационните агенциите. "Продължаването на програмата за помощ на Гърция е невъзможно", каза той след края на извънредния конферентен разговор между финансистите номер 1 на страните от еврозоната. Те се събраха спешно, след като гръцкият премиер Алексис Ципрас изпрати писмо до председателя на Еврогрупата Йерун Десблум. В него Ципрас поиска днес нова двугодишна програма от ЕС за спасяване на страната. Той настоя да бъде отпусната помощ от Европейския механизъм за стабилност, която да покрие всички финансови нужди на страната в следващите две години, заедно с план за преструктуриране на дълга.

Правителството ще продължи преговорите, търсейки "жизнеспособно споразумение" в рамките на еврозоната, се посочва в изявлението на гръцкото правителство. Не е известно дали Ципрас предлага някакви реформи в замяна.

Днес финансовите министри от еврозоната отново ще заседават, като се очаква Атина да представи ново предложение на кредиторите си.

Малтийският премиер Джоузеф Мускат заяви в парламента на Малта, че гръцкото правителство е готово да отмени насрочения за неделя референдум, ако се стигне до споразумение с кредиторите.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум каза, че институциите - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд - ще разгледат молбата след насрочения за неделя в Гърция референдум по предложенията на кредиторите.

Новата програма обаче би била с по-тежки условия от досегашната и преди да започне има тежка процедура на одобрение, предупреди той.

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че няма да преговаря с Гърция преди референдума. Европейските лидери вчера и днес казаха на гърците, че същинският въпрос на допитването е искат ли да останат в Еврозоната. Те ги призоваха, ако искат, да гласуват с "да". Ципрас пледира за "не".

Над 30 000 души, по данни на атинската полиция, се събраха в центъра на гръцката столица снощи, за да подкрепят "да"-то на референдума на 5 юли. Участниците в демонстрацията се обявиха в подкрепа на бюджетните мерки и на реформите, поискани от Гърция от кредиторите, предаде Франс прес.

В понеделник на същото място протестираха 13 000 души в подкрепа на "не"-то на референдума.

Днес над 1000 банкови клона в Гърция ще отворят, за да изплатят пенсиите. Според някои гръцки вестници дневният лимит за теглене от банкомат може да бъде намален от 60 на 20 евро, тъй като банките нямат ресурс без помощ от ЕЦБ.

segabg.com

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев