АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

НЕДЕЛЕН РЕПОРТАЖ

старият часовник
29.03.2015 / 19:59

ПЕКАРНАТА НА МАРКО

Едно място с ухание на истински хляб и детски спомени открих случайно в Сливен. Пекарната на Марко Персано се намира недалеч от Новоселския мост на улицата край реката.

Ароматната пара на току що извадените от пещта хлябове изпълва пространството наоколо със свидните благоухания на зимен празник, на непоклатим домашен уют и босонога лятна мараня…

И с позабравения вкус на света такъв, какъвто беше преди да се превърне в имитация на самия себе си…

- Моята идея е да предлагаме на хората проста и чиста храна. Истинска! – бърза да ми обясни Марко.

Той е на 40 години, роден е в град Алба, на 60 километра от Торино. От две години е в Сливен, преди това около година е живял в Пловдив. Преселва се тук заради близкото си приятелство с Едоардо Миролио.

- По професия съм готвач и, разбира се, много обичам да готвя. Но още повече обичам да правя хляб. – продължава той. - За съжаление, тук, в България, през последните 20 години почти сте забравили какво е истински хляб. – усмихва се тъжно. И продължава:

- Затова аз отворих хлебарница, в която да се работи само с истински и чисти продукти. Скоро например купих месо и в момента фирма „Ников” го обработва по специална италианска технология. След това с готовия продукт ще можем да приготвяме паста, спагети, лазаня, ньоки (паста от картофи и брашно). Опитвам се да запозная вашите хора с традиционните италиански храни и рецепти. Гризините например са много популярни в целия свят, но не и в България. Тук ние приготвяме различни видове: чисти, с розмарин, с лук и с други подправки, и клиентите много ги харесват…

После Марко ми разказва, че много обича Сливен и го предпочита пред Пловдив заради планината и близостта до морето:

- Сливен прилича на моя град, който също е на 110 километра от морето – казва ми. - Освен това аз наистина много харесвам хората в Сливен! Те са много топли и отворени.

- А има ли някакви проблеми, с които се срещаш тук, свързани с твоя бизнес?

- Засега не! Искам само да видя дали хората ще оценят различното, което искаме да направим за тях ние. Защото вече има доста опити да ни копират, в което по принцип няма нищо лошо. Но едва ли някой може да копира нашата технология… Освен това ние искаме да работим с децата! Искаме да ги научим да се хранят здравословно, да обичат истинската храна, истинските продукти.

Затова искаме да предложим безплатно обучение по хлебарство и здравословно хранене на децата и младежите от Сливен.

Аз ще бъда много щастлив, ако някой ден станем и колеги…

Това ми разказва майстор-хлебарят Марко. Един италианец, решил, че предпочита да живее в Сливен.

А около пекарната му ухае на пръхкав, домашен хляб.

И други истински неща… Почти забравени.

Още снимки от новината

Марко Персано

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев