АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

НЕДЕЛЕН РЕПОРТАЖ

старият часовник
14.12.2014 / 11:22

КОГАТО ДЕЦАТА ПОРАСНАТ

Тази неделя бе необикновена.

За мен и за тях – рошавите хлапета от квартал „Комлука”. Една щастлива, предколедна неделя…

В двора на читалище „Искра” (бившата къща-музей на Съби Димитров, дарена от неговите наследници на Общината) заварвам шумно, развълнувано оживление. Тридесетина разнокалибрени хлапета – от 3-годишни дребосъци до наперени каки и батковци в 5-ти и 6-ти клас, щуреят, надбягват се, подскачат на куц крак, броят, пробват различни игри, заливат се от смях и дори потропват народно хорце, под указанията и зоркия поглед на още по-големите батковци и какички – доброволци.

От това почти брауново движение и блесналите детски очи струят спонтанна радост и възторженост, както само децата го могат.

В бдителните погледи на доброволците също проблясват дяволити пламъчета - не можеш да увлечеш малчуганите в спортни и образователни игри без малко щуротия… А наградата за това обичливо усърдие е доверчивостта, изписана на смуглите детски личица.

Но ето че след час игрите стихват и друго вълнение затрептява в двора: започва раздаването на обувки, предоставени за децата от Операция “Рождествена Коледа”. С помощта на здравния медиатор Маргарита Христова нетърпеливите и несръчни ръчички обуват и мерят топлите зимни обувки, спотаена радост потрепва зад срамежливите малчугански усмивки… Заради стоплените боси крачка.

А после пак настава време за игри и забава, докато пристига топлият обяд, сервиран в импровизираната, уютна столова.

- Всяка неделя сутрин организираме спортни и образователни игри за децата от най-затруднените семейства – разказва Маргарита Христова. – Направили сме подбора много внимателно, така че в групата да попаднат наистина най-уязвимите деца. Заедно с игрите, провеждаме с тях и упражнения по четене, писане и математика с помощта на нашите доброволци. Други доброволци осигуряват топъл обяд в края на нашите занимания.

Освен по български език и математика, за децата читалището организира и безплатни курсове по английски език и много творчески занимания – рисуване, театър, танци.

- Но все пак за нас най-важни са социалните дейности – пояснява Маргарита Христова. – Защото в кв. „Комлука” има много семейства, които се нуждаят от материална и социална подкрепа. В рамките на проекта „Рождествено дете” предстои да раздадем общо 100 чифта обувки и 360 семейни пакета с подаръци за Коледа. – допълва тя.

Питам я и за тези самоотвержени и жизнерадостни млади хора – доброволците. Защото ми приличат на една малка и сплотена армия, застанала до рамото й в тази благотворна дейност.

- Работим с тях от 8 години. Тогава те бяха на мястото на сегашните деца. Положихме доста усилия, за да ги мотивираме да продължат да учат, да кандидатстват в по-престижните сливенски училища. Някои вече са студенти, чрез различни програми успяхме да им осигурим и стипендии. Но винаги, когато могат, идват и помагат.

Вероятно защото не са забравили за преподадените уроци по доверие, взаимопомощ, толерантност и подкрепа.

Които дават нов шанс и път на децата от ромския квартал.

Окриляват ги, помагат им да израстат!

Мариана Иванова

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.900352489995572.1073741826.616933945004096&type=1

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев