АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

Сливен, снимка: Агенция Сливен
31.08.2014 / 23:06

Представете си двете театрални маски – комичната и трагичната, с краища на устните, извити в противоположни посоки.

Такава бе отминаващата седмица - обединяваща гротескния кикот и лицемерие на маските, с разтърсващата истина за събитията и живота, който живеем.

И през тази седмица не стихнаха нито ескалацията на военните действия в Украйна, нито прилежащата им медийна война, нито нетърпеливото подрънкване на оръжия около конфликта, напомпан с потенциала да радикализира и милитаризира световната политика до предела на разума. И - както обобщи във Фейсбук един руски интелектуалец: „В момента парите воюват за пари, но плащат тези, които ги нямат”.

На този фон, родната ни страна, за която толкова милеем всички (особено посредством патриотични постове и с бира в ръка) изглежда трайно се е настанила в поза партер пред господарите на новия световен ред. Толкова старателно, та чак да се изчерви човек от подобна порнография.

Тъжно е, но ако човек проследи седмичните новини, остава с усещането, че се е вмъкнал в канал, където на България е отредено мястото на треторазредна порно актриса.

Само няколко кадъра за илюстрация: военният министър Шаламанов поиска ракети с по-голям обсег на действие заради уж заплаха от Русия; служебният Министерски съвет, не без активното участие на премиера Близнашки, започна корекции на „Визия 2020 – България в НАТО и европейския съюз”, в която Русия за пръв път е окачествена като страна, застрашаваща националната сигурност; служебният екоминистър Светлана Жекова подписа разрешителното на американската „Парк Плейс Енерджи” за проучвания в Добруджа – житницата на страната ни, за въглищен газ, който се добива чрез подпалване на въглищните пластове; енергийният министър Щонов започна чистка в ДКЕВР на експерти, подали жалби в ЕК срещу прекомерна държавна помощ за американските топлоцентрали и разследвали злоупотребите на трите ЕРП-та и изготвили експертизите по арбитражното им дело срещу България за над 1 млрд. лв.

А американският „Файненшъл таймс” направо начерта бъдещето на държавата ни със следното заглавие: „България може да е следващата във водената от Русия „хибридна война” (смесица от военни и паравоенни действия)…

На фона на тази вдъхновяваща и обнадеждаваща перспектива, през седмицата: отново се заговори за съществени липси на вода, храна и лекарства в Държавния резерв (защото нямало да се попълни!); прокуратурата намекна, че има неопровержими доказателства за присвояване, чрез подставени фирми, на цели отрасли от банкера и собственик на КТБ Цветан Василев, на прогнозната стойност от 206 млн. лева; което обаче едва ли ще съкруши топ банкера и ще му попречи да управлява бизнеса си от ЮАР (както твърдят някои издания). Според други, той се страхувал не от правосъдието, а за живота си. По повод на кошмара КТБ, бившата „голяма уста” на БСП, сега лидер на формацията „Движение 21” - Татяна Дончева коментира, че „задкулисието” умишлено режисира фалита на банката, за да погребе тайните, пазени там от няколко правителства. Което, разбира се, не означава край на безконечната компроматна война, посредством която от две десетилетия де факто се управлява държавата.

Що се отнася до все по-често употребяваното понятие „задкулисие”, изглежда това е новият евфемизъм за родната мафия, необратимо засмукала с пипалата и метастазите си останалата все още жива тъкан на държавата и обществото. Задушаваща го до смърт в перверзната си прегръдка.

Платените медии, платените „експерти”, платените протести, платените служебни правителства и революции са все от аксесоарите на Октопода. Професионалист в прелъстяването и обезчестяването на истини, правила, общества и държави. И цивилизации дори.

През седмицата още: „Атака” стартира подписка срещу чуждестранните военни бази у нас; пострадалите от зловещото наводнение в Мизия излязоха на протест срещу безхаберието на държавата; коалиция „За да остане в природа в България” поиска от Агенцията по геология и кадастър публичност за кадастралните карти на Черноморието – заради подозрения за укриването на тежки корупционни схеми с имоти и защитени територии; екоорганизации разкриха, че в последните дни на кабинета „Орешарски” МОСВ, чрез елементарна врътка, е подарило на офшорката „Маренго трейдинг” 33 дка от Природен парк „Пирин”.

При странно единомислие, служебният премиер Георги Близнашки и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лансираха поемането на нов държавен дълг - заради лошото състояние на фиска. От БСП контрираха, че пари има; а финансовият експерт на КНСБ проф. Христина Вучева опонира, че служебният кабинет няма правомощията за стартиране на такава процедура.

Запознати с потайностите на държавата твърдят, че с новия дълг (който така или иначе държавата ще поеме) ще бъдат прикрити източените от КТБ стотици милиони.

Сметката – сметката ще я платим ние. Тези, които, според статистиката, оцеляваме масово с по 2 долара на ден... Ще я заплатим с цената на своята дългосрочна мизерия. С перманентното си гражданско обезчестяване...

Държава и общество, застинали в поза партер...

Разтърсвани от тежък Стокхолмски синдром.

Под маската на смахнато доволство.

Седмицата в Сливен премина със същата двойнствена физиономия.

Сред лежерните летни новини - за започващия ремонт на Медицинския колеж, двете титли за Сливен от Младежката олимпиада в Пекин на Бетина Темелкова и Божидар Андреев, подпомагането с пари от общинския фонд „Ин витро” на 22 двойки с репродуктивни проблеми, нервно изчаткаха претенциите, амбициите и нетърпението за реваншизъм на местната клика около ГЕРБ, вече изживяваща се като победител на октомврийските избори: Бисерка Василева си върна шефското кресло в Регионалния инспекторат по образование; Корнелий Желязков бе освободен от поста областен управител; а овакантеното място се падна на главния юрисконсулт на Областна администрация Валя Радева, според някои много добра професионалистка. От БСП заподозряха в рокадата предизборна чистка, с цел гарантиране служебната победа на ГЕРБ от служебния кабинет.

Като ехидна гримаса можем да обобщим и провелото се в сряда заседание на Общинския съвет.

На него местните ни избраници за пореден път отказаха да гласуват заема от ФЛАГ за съфинансиране на проекта за водния цикъл на Сливен, което изправя изпълнението на проекта пред сериозен риск. И пред угрозата градът ни не само да остане разкопан незнайно докога, но и Общината да връща вече вложените и разплатени 22 милиона лева. Мотивите за този истеричен и опасен инатлък на общинските съветници остават неясни, но е сигурно едно: че те не са продиктувани от загриженост за гражданите на Сливен.

Впрочем, бившият градоначалник (и още по-бивша футболна звезда), а сега съветник от ГЕРБ - Йордан Лечков най-откровено заяви от трибуната на Общинския съвет, че ще направи всичко възможно да спре изпълнението на водния проект. Заяви го с безапелационния тон на велможа, в чийто ръце са съдбините и юздите на града. Без ни най-малко угризение и притеснение. Като господар на положението. Какъвто вероятно и е!... След като за пореден път кметът Милев, въпреки неимоверните си усилия, не успя да се пребори за мнозинство…

На борса за комисиони и услуги или зала за покер все повече заприличва

сливенският местен парламент, отколкото на сцена за наивни предизборни скечове и псевдополитически етюди.

И в тезгях за почти феодално заплитане на местните свински черва.

На които все по-безутешно виси бъдещето на града ни.

Надянало гротескната си маска

Мариана Иванова

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев