АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

Сливен, снимка: Агенция Сливен
09.03.2014 / 22:07

Отива в историята една маскарадна седмица.

Но далеч не само заради фестивала „Кукерландия” в Ямбол, събрал на маскарадно дефиле кукери от цялата страна и завиден международен интерес.

А най-вече заради големия геополитически маскарад, разиграващ се около Украйна. В него вместо дрънченето на чанове и хлопки се разнася дрънкане на оръжие. А вместо страховитите кукерски маски, призвани да прогонят злото, то сякаш умишлено се призовава, зле прикрито зад стъклените усмивки на основните играчи на голямата геополитическата шахматна дъска.

През седмицата казусът „Украйна” оголи съперничества и интереси, реално застрашаващи света с нова, сериозна конфронтация, ако не и война. Засега студена, но кой знае?

Изострянето на ситуацията се развиваше паралелно по всички фронтове: политически, икономически и военен.

Още в началото на седмицата лидерката на новите управляващи в Украйна Юлия Тимошенко заяви, че „война с Украйна е война и със САЩ”, което демаскира истинските подстрекатели и идеолози на случващото се в размирната страна. И обстоятелството, че Украйна е просто аванссцената за осъществяването на един доста грандиозен и опасен сценарий за директна конфронтация на Запада с Русия.

Малко по-късно видео доказа как снайперистите, за които се твърдеше, че са стреляли по демонстранти, са наемани от лидерите на майдана. Междувременно НАТО прекрати контактите с Русия и прекъсна първата съвместна операция по обезвреждане на сирийските химически боеприпаси. По повод заплахите с изключване на Русия от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заради военната намеса в Крим, руският представител в ООН Виталий Чуркин заяви, че студената война се връща с гръм и трясък.

В деня, когато парламентът на Крим гласува за вливане на автономната република в Русия, правителството на Украйна поиска закрила от САЩ. НАТО и ЕС. Върховната рада гласува присъединяване на страната към пакта. Евросъюзът обеща приемане в съкратени срокове в политическия съюз и Алианса и помощ от 11 млрд. евро на новото украинско правителство. То на свой ред санкционира Кримската автономия със спиране на финансирането и техническите комуникации. Русия пък обяви подкрепа от 40 млрд. рубли за Крим. И прекрати отстъпките за руски газ към Украйна. Държавният руски гигант „Газпром” намекна за предстояща газова криза.

В края на седмицата Русия прекрати дипломатическите си отношения с Украйна. Изтъкнатият мотив е, че руската страна не признава легитимността на новото украинско правителство. „Това е антиконституционен преврат и въоръжено превземане на властта”, изтъкна в специално изявление президентът Владимир Путин. „Жителите на Крим имат равни права в оформянето бъдещето на Украйна. Те имат същото право на самоопределяне като Косово”, посочи той.

Продължи разполагането на военна техника на САЩ и НАТО в граничните с Украйна държави и на руски войски в пограничните райони на Русия. Под предлог за провеждането на планирани учения започнаха и придвижвания на американски, руски и натовски военни кораби в Средиземно и Черно море. От Командването на Военноморските сили на САЩ съобщиха, че американският ескадрен миноносец USS Truxtun се е отправил към български териториални води в рамките на планирано учение. Корабът трябва да акостира на пристанище Варна на 11 март и ще участва в учения с кораби от военноморските на България и Румъния за неопределен период от време.

Бившият губернатор на американския щат Аляска и бивш кандидат за вицепрезидент на републиканците Сара Пейлин излезе с налудното и взривоопасно предложение към президента Барак Обама за ядрен отговор срещу Русия. „Господин президент, злодеят, притежаващ ядрено оръжие, може да бъде спрян само от добрия, въоръжен по същия начин”, апелира тя.

Така политико-военният маскарад навлезе в непозната от десетилетия остра и опасна фаза. Която може рязко да преобърне хода на историята.

И дори да го спре…

Украинската криза остави отпечатък и върху събитията у нас.

Във вторник външния министър Кристиян Вигенин пристигна в Украйна и изрази подкрепа за новите лидери на страната. Това предизвика остри критични реакции сред депутатите от мнозинството. „Първо трябва да имаме национална позиция. Министерството на външните работи може да я вземе, но не и еднолично в парламентарна република”, заяви в сряда сливенският депутат от ДПС Янко Янков, председател на комисията по отбрана. Подкрепиха го депутати от БСП и „Атака”. Премиерът Орешарски защити външния си министър, заявявайки, че лично му е дал мандат. И заяви, че няма навика да съгласува оперативните си действия.

Заедно с това обаче Орешарски свика Съвета за сигурност към МС. Заседава и сформираният по повод събитията в Украйна кризисен щаб с председател вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев. Той предупреди, че последиците от украинската криза могат да бъдат много сериозни. И съобщи, че се разработва национален план за реакция при евентуална миграционна вълна и ксенофобски натиск. Правителството разпореди одит на запасите от газ, които според премиера са за два месеца, както и оценка за евентуалните загуби на стопанските субекти при една нова газова война между Русия и Украйна.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов шокира с твърдението, че ситуацията в Украйна е сходна с тази у нас, тъй като и в България от 300 дни хората протестирали. Направи го не къде да е, а на конгреса на Евроепйската народна партия в Дъблин. Това предизвика гневната реакция на мнозинството политици не само у нас. Защото за пореден път свали маската и оголи махленския манталитет на все още изживяващия се като народен месия бивш премиер, който някак все забравя, че първите мащабни протести бяха именно срещу авторитаризма и рекетьорските прийоми на неговия кабинет. Бомбастичното изявление на Борисов отново извади на показ неговото смехотворно високомерие да счита международната политика за мачле на „бистришките тигри”, в което всичко е позволено и никой не се сеща за евтините прийоми на треторазредните играчи.

Но по-страшното бе, че в жалкия си напън за няколко мига европейска и медийна слава, Първият на ГЕРБ се опита да оплете страната ни в един скалъпен от него самия политически филм. Който, впрочем, случайно или не, доста напомня по основния си скелет и сюжетна линия на майданския… Но далеч не със същия успех.

През седмицата още: президентът Росен Плевнелиев даде зелена светлина на новия Избирателен кодекс; по повод промените в закона за Сметната палата управляващи и опозиция си размениха обвинения, че са използвали институцията за рекет и разчистване на сметки, което бе театрално отречено от председателя ѝ проф. Валери Димитров, в добавка с неговото просветление, че в одитния орган можело да се появят „номенклатурни тъпоъгълници”. Екзотични пеперуди безнаказано бяха пуснати в кулоарите на парламента и макар впоследствие да се оказаха част от пиар кампания, повдигнаха въпроса за охранителния режим в ковачницата на закони; Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за пореден път озапти исканията на ЕРП-та за повишаване цените на тока; депутатите пък – нивата на наказателните лихви по кредитите и възможностите на банките да събират такси. Продължи разпадът в БСП, Националният съвет изключи експрезидента Първанов, Румен Петков и сподвижниците им от АБВ; претендентите за остатъците от парламентарната квота – „България на гражданите” и „България без цензура” продължиха да заливат медиите с пикантерии как се крадат цели местни партийни структури; прокламиралите се като гражданско общество членове на организацията „Протестна мрежа” обявиха, че ще се регистрират като партия и така демаскираха изначалните си намерения за участие в политиката, с функцията на мюрета за привличане на апатичния електорат.

Стотици родолюбиви българи изкачиха стъпалата към Шипка, за да почетат националния празник 3-ти март и подвига на опълченците и руските воини, отвоювали върха и българската ни свобода.

А в Ямбол маскирани обраха Общинска банка, където, казват, били 80-те хиляди лева за празника на маскарадните игри „Кукерландия”, който събира в пъстра, шумна и темпераментна палитра кукерски групи и обичаи от различните региони на страната.

За да се прогонят злите сили и демони от държавата, домовете и сърцата.

Но – явно и това понякога има своята драматична цена…

Очаквайте продължение.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев