АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

Сливен, снимка: Агенция Сливен
23.02.2014 / 22:02

Интересна ли беше отминаващата седмица?

Да, но някак маниерно. И виртуално. Като че с цел повече да поддържа страстите за пред камерите и Фейсбук, отколкото в реалността.

На пръв поглед имаше всичко – скандали, конфронтации, обрати, осезаема и бурна политическа деятелност. Появиха се поредната порция депутати – номади (и в ГЕРБ, и в БСП); в парламента основните политически играчи патетично отстояваха предложенията си за новия Изборен кодекс (окончателно приет в петък); появиха се и първите осезателни пукнатини, а вероятно и бъдещи разломи в редиците на управляващата коалиция (отварящи път за нови парламентарни сътресения и конфигурации). ДПС обяви, че ще сезира Конституционния съд за запазването на принципа за уседналост (което според тях нарушава правата на българите зад граница); Волен Сидеров излезе театрално с ултиматум към БСП в 10 точки, съдържащ предимно неизпълними към момента искания, и заплаши да излезе от НС, ако те не бъдат удовлетворени; ГЕРБ посрещна с възторг това намерение на националистите.

Сидеров заяви също, че в страната ще има спокойствие единствено, ако постът на вътрешен министър се даде на „Атака”.

С няколко декларации срещу езика на омразата и проявите на екстремизъм (съвместна на президента и премиера и трудно постигната обща на Народното събрание), с висока степен на мобилизация на МВР и снайперисти по сградите около паметника му, в столицата бе отбелязана 141-та годишнина от обесването на Васил Левски. Причина за извънредните изявления и мерки бяха оперативни сигнали за готвени безредици, безпрецедентните вандалски прояви срещу джамията в Пловдив, както и провокативното поведение на депутат от ДПС Хюсеин Хафъзов, който публично обяви за свои кумири протурски радикалисти. Това отпуши токсична каскада от гневни, злостни и омерзителни понякога коментари и постове в социалните мрежи. В една зловеща и помитаща разума и здравия смисъл лавина от мизантропия и дълго нагнетявана омраза. Не без специалното участие на родните политици и медии.

От ДПС поискаха свикване на Консултативни съвет по национална сигурност; а по повод на заиграванията с етническата карта министърът на отбраната Ангел Найденов предупреди, че стоим върху буре с барут. Президентът Росен Плевнелиев даде да се разбере, че ще свика КСНС само ако е необходимо; главният прокурор Сотир Цацаров предупреди, че няма да бъде оставен без последствие опитът за насаждане на етническо напрежение с политически цели.

Изненадващо се оказа, че има трети заподозрян за атентата на летище „Срафово” (безспорно установено чрез нови факти, постъпили по линия на международното сътрудничество). Стана ясно също, че МВР, с помощта на партньорски служби, е разбило мащабен трафик на 1.4 тона кокаин от Латинска Америка за Европа, заловен на френско пристанище, към който съпричастен е общинският съветник от ГЕРБ в София Орлин Алексиев.

През седмицата още: Министерството на околната среда и водите спря застрояването на дюните край Несебър; просветният министър Анелия Клисарова декларира, че историята остава в училищните програми за 11-ти и 12-ти клас (след протестите на скандализирани ученици и родители); Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ започна проверка срещу настоящия президент и бивш регионален министър Росен Плевнелиев и наследничката му Лиляна Павлова за нарушения при изпълнението на ВиК проекти по програма ИСПА. Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова коментира, че съпротивата срещу съдебната реформа е чудовищна; главният прокурор заяви, че търговията със СРС-та е била като библиотека с абонамент – „желаеш да провериш дали си в регистъра, дали си записван, кои са контролираните ти телефони и кой е оперативният работник, на който се предава съответната информация, плащаш и можеш да провериш”, обясни схемата той.

Целият този политико-криминален съспенс обаче малко трудно се вмества в изнурителното ежедневие, мъчителното оцеляване и отъпеното от недоимък и страхове съзнание на обикновения българин, обръгнал и обърнал гръб на цялата политическа класа, с всичките ѝ клетви, демагогия и заклинания.

Да, през седмицата се случиха доста интересни неща. Но промениха ли те усещането ни за генерална несправедливост и безпомощност пред престъпността и корупцията, за липсата на социална и житейска перспектива, за отсъствието на държавност и възмездие, за ширещия се двоен стандарт.

И за това, че някой извън нас и правилата се разпорежда с живота и бъдещето ни.

А може би оттук коварно пропълзяват истинските корени на обществената омраза?

И омерзение.

Седмицата в Сливен бе далеч по-малко сензационна.

С поднасяне на венци и цветя градът почете делото и сведе глава пред гибелта на Апостола; в общинската зала „Май” се проведе дискусия за пряката демокрация с участието на социолога Антоний Гълъбов; на конференция бе избрано местното ръководство на партия „България без цензура” на бившия водещ, телевизионер, а сега политик Николай Бареков. На пресконференция в Общината кметът Милев представи треньора Дуци Симонович като бъдещ спортно-технически директор на новоучредяващия се общински футболен клуб.

15-годишна присъда получи банковият похитител Стефан Стефанов; Областната дирекция на МВР отчете първите положителни резултати от започналата кампания за предотвратяване на битовата престъпност в малките населени места.

Една друга кампания предизвика широк и растящ интерес – тази за Стария бряст, който се бори за победата в конкурса Европейско дърво на годината. Многобройни събития, най-вече с участието на сливенските деца, ученици и младежи, се случиха през седмицата в подкрепа на достолепното дърво.

Най-възловото от тях бе гостуването на кампанията в парламента в петък.

Своята съпричастност засвидетелстваха важни държавни и политически персони, сред които председателят на парламента Михаил Миков, сливенските депутати, видни лица от сливенската диаспора в София, както и много медии.

Представянето на Стария бряст в столицата бе съпроводено с изпълнения на детски танцов ансамбъл „Българче” при II основно училище „Христо Ботев” и читалище „Хаджи Димитър” и детския духов оркестър „Карандила Джуниър”.

В края на седмицата конкурсът Tree ot the year навлезе в своята тъмна фаза, т.е. статистиката за гласуването бе скрита.

А в скритата част на всяка кампания могат да се случат и доста изненадващи неща…

Така че – гласувайте! Приканете и своите близки и приятели да го направят.

Просто защото Сливен и нашето дърво го заслужават!

Наистина…

Мариана Иванова

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев