АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

Сливен, снимка: Агенция Сливен
19.01.2014 / 23:19

Изпращаме една топла януарска седмица. Топла, та чак гореща.

Гореща, но не само заради почти пролетните градуси навън (крайно нетипични за сезона), а и заради политическата жега, настанала след като експрезидентът Първанов подпали фитила на лявото у нас.

Подпали го с решението си да събуди спящата клетка на формацията си АБВ и да излезе със самостоятелна листа за евроизборите.

Което предизвика мощна експлозия, чиито измерения, поражения и финални резултати дори е трудно да бъдат пресметнати.

Реакциите бяха многобройни и разнопосочни. Левицата категорично порица дръзкото своеволие и намекна за изключване на Първановите сподвижници от партийните редици.

Лидерът на БСП Сергей Станишев бе категоричен, че столетницата ще намери сили, въпреки вътрешния погром, да победи на евроизборите. Което е въпрос на чест за самия него, тъй като в момента е и председател на ПЕС. Очевидно ударът е бил много внимателно обмислен, за да постигне максимална поразяваща мощ и уязви най-дълбоко и Станишев, и БСП, и партията на европейските социалисти.

Самият Георги Първанов, както и трябваше да се очаква, демонстрира твърде йезуитско поведение в стил „ни лук ял, ни лук мирисал”, изтъквайки, че има принципни различия с настоящото ръководство на БСП, но че смята това да остане вътрешнопартиен проблем.

Да, но излизането със собствена листа означава нещо съвсем друго! А именно – заявка за реално разцепление в гласовете и структурите на левия електорат. През подобно роене преминаха всички десни и центристки партии у нас (с две изключения – ДПС и ГЕРБ). И всички знаем отлично как това се оказа фатално необратимо за целия дясноцетристки спектър, който така и не успя за толкова години да сглоби годна политическа структура от руините.

Ако подобен ядрен разпад бъде допуснат и вляво, това ще означава, че страната се намира в опасна политическа безпътица, граничеща с шизофрения, която може да бъде употребена от всякакъв тип екстремисти, популисти, фашизоиди и прочие болни политически мозъци. Но – това ще бъде само началото на края на държавността, безусловно разклатена и от разрастващите се геополитически трусове, целящи генерално прекрояване на следвоенното световно статукво.

Впрочем, и Първановата АБВ, и Борисовата ГЕРБ през седмицата взаимно и патетично се нарочиха за основни опоненти на предстоящите избори. Но поотделно намекнаха за сътрудничество с „Реформаторския блок”. С което доста откровено очертаха обхвата на новата бъдеща тройна коалиция (трета поред), сполучливо наречена от лидера на ДПС Лютви Местан „Мишо Бирата”. По името на скандалните СРС за общия чадър, осигуряван от Борисов и Първанов върху митническите престъпления на пивоварна „Леденика”.

През седмицата в медиите упорито се прокрадна версията, че в дъното на катализирания от Първанов разкол в БСП и негласно обявен курс към сближаване с ГЕРБ стоят интереси, свързани отново с енергетиката. Заговори се за среща на Първанов и енергийния бос Богомил Манчев с Бойко Борисов по повод евентуално размразяване на проекта за АЕЦ „Белене”, осъществена и със съдействието на Румен Петков.

Заедно с това стана ясно, че са се появили и поредните флашки със записи, на които Борисов и Първанов, в присъствието на Румен Петков, договарят финаисране на АБВ срещу разгром на БСП на изборите за Европейски парламент и отваряне на нова писта за широко коалиционно управление на България. Визираните участници в срещата отначало рязко отрекоха, но после поетапно и полугласно признаха за такава, след като журналистката от „Гласове” Кристина Патрашкова обяви, че разполага със запис от нея. Днес лидерът на ГЕРБ дори сам промотира предстоящия утре скандал, като побърза да заяви, че записите, които предстои да чуем, са монтаж. (Явно някой от съветниците на експремиера има добра подготовка по кризисен пиар…)

А на нас – обикновените наблюдатели, ни остава с интерес да изслушаме и изчетем поредните СРС-та (вероятно направени напълно незаконно и от частни лица) и за кой ли път да се отвратим от родната политика и действителност. А после безсилно да се шмугнем в сюжета на някой турски сериал или горещо телвизионно риалити. За да не мислим как олигархията все по-безогледно се консолидира и все по-радикално окупира и се разпорежда с живота и с държавата ни.

Докато от лакомия и самодостатъчност не подпали и собствената си черга...

През седмицата стана ясно още, че българите освен най-бедни и най-нещастни, сме и с най-западнало образование, а също и най-бързо топящи се като нация. Нещо, което не че не си знаем, но е твърде стряскащо, когато е оповестено в резултат на научни анализи и прогнози.

Изчезваме с осем души на час. Което прави по 5 670 българи месечно. Много повече, отколкото по време на война.

Тази я водим сами със себе си.

Според изчисленията на учените, последният българин ще си тръгне оттук през март на 2134 година.

Колко прозаично, дори без природен катаклизъм…

Очаквайте продължение.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев