АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

Сливен, снимка: Агенция Сливен
05.01.2014 / 23:44

Седмица разполовена между старата и новата 2014 година бе тази.

Седмица на равносметки, поотупани от прахта мечти и… манипулации.

Основна разделителна линия между коментарите за изтеклата 2013 година стана темата за „събуденото гражданско общество”. И по-точно опитът на част от анализаторите да отъждествят февруарските протести с тези след изборите. Прийом очевидно необходим на задкулисието, за да легитимира като уж спонтанен подплатения с политическо инженерство и пари многомесечен хепънинг (кой знае защо титулован от медиите като протест), фокусиран само и единствено върху оставката на Пламен Орешарски.

Освен да акушира скорошно влизане във властта и парламента, този напън имаше за цел и да смачка и принизи драматичните причини, довели до автентичните протести от февруари, белязани с няколко жертви от самозапалвания. А те, причините, се кореняха в безсрамното и разпасано управление на държавата от кликата на Бойко Борисов и ГЕРБ, в наглото прилагане на силови методи и държавен рекет за разправа с политическите и бизнес конкуренти, с цел преливане на пари, права и държавни ресурси към касите на ГЕРБ, а също и в циничното съсипване на стотици съдби.

Грандиозната кампания за поставяне на знак за равенство между Борисов и Орешарски все пак не успя да пожъне очаквания успех, тъй като този път сработи здравият инстинкт за съхранение на българина, повярвал повече на джоба си, отколкото на телевизора. Вероятно заради това подкрепата за протестите на „интелигентните и красивите” (както се самооцениха шепата митингуващи певци, артисти и танцьори) дойде не от провинцията, а от чужбина, където джобовете имат други свойства и тежест и подобна картелна манипулация през медиите е трудно мислима.

Но най-тъжното е, че плеядата протестни шамани, самопровъзгласили се за единствени и богопомазани демократи, издигнаха в култ зловещата формула „Който не е с нас, е против нас”. От която лъха на опасен и оголен сталинизъм. А всички знаем кое е другото лице на тази монета…

В последните дни на 2013 година стана ясно, че токът за населението поевтинява с нови няколко процента от 1 януари; че са предприети стъпки за модернизация и удължаване живота на АЕЦ „Козлодуй” с още 20 години; че болниците са получили още 11 млн. лева от НЗОК за разплащане на извършени медицински дейности. И че 9500 бежанци, най-вече от Сирия, посрещат 2014 година в България.

Новата година дойде някак лицемерно, с уж традиционните илюминации, неистови пукотевици, кулинарни експлозии и словото на президента (но без националния химн), зад които прозираха зле прикрито напрежение, песимизъм и тревожност. Породени не толкова от тежката икономическа и социална криза, колкото от моралната и обществена безпътица. И усещането за дълбока ценностна катастрофа. А може би и за историческа такава.

В първите дни на новата година бяха оповестени поредните стряскащи данни за демографските процеси у нас. През 2013 година в страната ни са родени толкова бебета, колкото през 1946-та, след войната. Ситуацията обаче ще се влоши, заради падането на трудовите визи за ЕС и очакваната нова вълна на емиграция. За сметка на това устремно се увеличава броят на родените от невръстни майки, предимно от ромски произход, както и изобщо на новородените в малцинствени и социално занемарени семейства.

Сред най-коментираните теми през седмицата бе и политическият отпор, с който в някои държави от ЕС, най-вече Великобритания, се посреща правото на българските граждани да работят на тяхна територия от 1 януари. Дебатът бе толкова разгорещен, че прерасна в истерия, употребена най-вече за вътрешнополитически цели в страните членки. Стигна се дотам германски политик от десницата да поиска пръстови отпечатъци за влизащите във Федералната република българи и румънци.

През седмицата още: експерти обявиха, по повод зловещите терористични актове в руския Волгоград с 34-ма загинали, че има реална заплаха от атентати и у нас; стана ясно, че 8000 либийски войници ще бъдат обучавани на полигона „Ново село” край Сливен; Сметната палата започва проверки на петима бивши министри, непредставили в срок декларации за имотното си състояние. Източници от прокуратурата съобщиха, че се подготвят обвинения за финансови измами срещу още двама депутати от ДПС; правителството внесе нов законопроект, предвиждащ създаването на Разузнавателен борд, който да координира специалните служби.

В първите си за годината изявления лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов успокои, че се намира в отлична форма, че има планове за промени в ръководството на партията и че изборът на лицата ще бъде изцяло негов. От признание на ексвътрешния министър Цветанов пък стана ясно, че колите за подслушване (така наречените кетчъри) са били използване не само в столицата, а и из цялата страната.

В края на седмицата за пореден път уволнените от бургаската корабостроителница 150 работници излязоха на улицата, за да потърсят неиздължените си заплати и права.

А дали бе полупълна или полупразна тази странно разполовена от Новата година седмица, всеки има възможност сам да прецени.

Впрочем, всички наши усещания, преценки, очаквания и съждения са функция от настройките на ума ни. Там се раждат и мечтите ни.

Макар те не винаги да се сбъдват под елхата… А в резултат на постоянство и целенасочени усилия.

В Сливен Новата година дойде с обичайното оживление по улиците и магазините, с кръшни хора и щедри фойерверки на площад „Хаджи Димитър”, където стотици по традиция се събраха под звездите в новогодишната нощ.

И с няколко тежки сбивания и катастрофи, предизвикани от алкохолно опиянение и от невръстни шофьори.

Но като цяло спокойно и с надеждата за по-добри дни на нашия уморен, опустяващ и обезсърчен град.

Тази надежда идва най-вече от сърцата на хората, които, независимо дали живеят или не в Сливен, обичат и милеят за този град.

И положените първи стъпки към неговото обновление и възраждане.

Дано!

Да си го пожелаем в Богоявленската нощ, когато небето се отваря и се сбъдват мечти…

Мариана Иванова

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев