АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

Сливен, снимка: Агенция Сливен
08.12.2013 / 20:00

Една доста театрална седмица отминава.

Театрална не само заради присъединяването на младите актьори от НАТФИЗ към протеста на „ранобудните студенти” с поредния хепънинг, а най-вече заради стипчивия привкус на игра с публиката, който пиперижеше солидно откъм парламентарното и медийно пространство. А също и заради онази натрапчиво повтаряща се и леко втръснала ни драматургия на площадните протести у нас и наоколо, изскачащи като кукувичка на пружини винаги, когато Западът почувства застрашени интересите си в новите демокрации (от Русия).

Мащабните протестите в Украйна бяха една от възловите теми през седмицата, а зад тях доста явно прозираше новата невидима (уж) желязна завеса, разделяща Европа на про и анти. В една едва задържаща се в орбитата на добрия тон геополитическа колизия, преминаваща през енергийните и финансови интереси на големите. В случая проектирана и режисирана като порив и протест на десетки хиляди украинци, изпълващи площадите на Киев с наивната надежда за независимост и суверенитет. Излъчващи кинематографична монументалност, гарнирана с демократичната семиотика като демонтирането на паметника на Ленин. Но белязани с предизвестен неуспех именно заради парадигмата на сценария, до болка повторяем и циничен в развоя си. Преобразуващ изригналата социална енергия в още власт и позитиви за националната и интернационалната върхушка.

Усещането за фалшива театралност, граничеща с пародия, е истинската причина и за неслучването на сериозна протестна вълна у нас, макар и през тази седмица „ранобудните студенти” да дефилираха из центъра на София в опит да впечатлят управляващите. Натискът за масовизиране на протестите чрез фалшиво присъединяване на съсловия обаче едва ли ще успее, най-малкото защото е ясно кой се опитва да пише сценариите и раздава ролите на продължаващия вече няколко месеца политически театър. Изглежда импресариите на иначе зрелищните улични постановки (които все повече приличат на ученически театър) не си дават сметка за здравия разум и не толкова късата памет на българина. Който едва ли толкова бързо ще забрави и прости арогантно-авторитарното поведение на Борисов като премиер и наглите изстъпления на Цветанов като шеф на МВР. Както и безцеремонното упражняване на цялата власт от ГЕРБ. Затова и сегашните им напъни срещу кабинета „Орешарски” и воплите им срещу някакви репресии изглеждат леко гротескни. И най-вече – лесно оборими с факти от собствения им мандат.

И през тази седмица темата за бежанците бе една от най-актуалните и коментираните. За някои тя бе повод за трупане на политически и журналистически точки, за други – тъжно и не безобидно ежедневие, за трети – професионално предизвикателство. А може би тя всъщност е най-вече призма, през която да погледнем в себе си – своите възможности, предразсъдъци, ценности и страхове. И (за жалост) своята неспособност като нация да сме заедно, когато сме изправени пред истинско изпитание. Защото бежанската вълна е изпитание както за нашата хуманност, така и за нашата бдителност, а също тест за сработването между институциите. Но и проверка за имунитета ни срещу всякакъв род екстремизъм и способността ни за състрадателност и толерантност. И интелигентността ни да виждаме разликата между тях... А граничната бариера се оказа разделение и колизия най-вече между самите нас.

През седмицата стана ясно, че България се е настанила трайно в дъното на класациите по образование и здравеопазване на ЕС и заема 77-мо място в света по индекс на корупция; както и че над 62% от българите не желаят повече бежанци в страната ни. Комисариата на ООН за бежанците пък ни разкритикува за лошите битови условия на имигрантите; макар при такива да живеят и повече от половината българи; от ЕК пък ни обещаха значителна субсидия, ако задържим чужденците на наша територия. На този фон в бежанския център в Любимец се стигна до стълкновения между полицията и бежанци от алжирски произход, завършили с пострадали и от двете страни.

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков напусна парламентарната си група, което странно съвпадна с прекратяването на разследване срещу него за данъчни измами, датиращо от 2004 г.; след дълги дебати Народното събрание редуцира намаляването на партийните субсидии с 1 лев на получен глас; комисията „Златанов” излезе със становище, че за 3-те години на своята дейност Комисията за конфликт на интереси, оглавявана от депутат с тефтерчето, е изхарчила 3 млн. лв., но на практика не е свършила почти нищо; решението на парламента за облагане с 20% на печалбите от ВЕИ доведе до обструкции и протести от страна на бранша и опозицията и намерение на президента Плевнелиев да наложи вето върху поправката.

През тази седмица Европейската комисия ни размаха сериозно пръст по две крайно чувствителни теми – блокира временно средствата ни по Оперативна програма „Околна среда” заради неизпълнени от предходните две правителства предписания за изсветляване на процедурите и обществените поръчки в сектора; заплаши ни и с наказателна процедура заради подписания от експремиера Борисов договор за „Южен поток”, който според Еврокомисията нарушава европейските договори. По този повод външният министър Кристиян Вигенин коментира, че вероятно ще има забавяне (и респективно – предоговаряне), въпреки намерението на руската страна да продължи изпълнението на проекта с договорените темпове и условия.

Дебатите и приемането на държавния бюджет за 2014 година пък се превърнаха в пародия, съпроводена от игри с кворума и искания за оставки на остриетата на БСП и ГЕРБ – Мая Манолова и Цветан Цветанов.

Цялата енергия, хвърлена в безсмислената и обречена на неуспех кампания, бе еманация на инфантилизма на родната политическа класа. И тъжен белег за подмяна на рационализма и отговорното политическо поведение с клоунада пред камерите и микрофоните.

Режисирана почти в стила на Биг Брадър.

В Сливен седмицата бе спокойна и позитивна. На пресконференция областният управител Корнелий Желязков за пореден път обяви, че бежанци са настанени единствено в Центъра в село Баня, съобщи също, че са почистени 12 речни корита, с цел снижаване на рисковете от наводнения. Започна асфалтирането на булевард „Стефан Караджа” след строителните работи по водния цикъл; официално бе открита обновената спирка на Сливенските минерални бани; състоя се публично обсъждане на бюджета на общината за 2014 г., за който от опозицията бяха изразени съмнения, че е нереалистичен и непрозрачен, а кметът Милев го определи като балансиран и бюджет на реалните резултати. Със съдействието на Руския културно-информационен център в София в галерия „Димитър Добрович” бе открита изложбата „Руски иронични графики”; а в галерия „Миркович” – представителната международна изложба от конкурса „Дивото” на Българската фотографска академия.

С много емоции, както подобава, на 5 декември грейнаха светлините на Коледната елха, а Никулден се превърна в празник на почти целия град. Кметът Кольо Милев събра политици, общественици и бизнесмени на скромен коктейл в Община Сливен и припомни, че забързани в ежедневието си, играем своите социални роли и понякога забравяме кои сме всъщност. За пореден път той демонстрира своята добронамереност към всички и убеждението си в градивните съвместни усилия и добрите перспективи пред града ни.

Сред най-атрактивните събития на седмицата бе обявеният кастинг за нов филм, който ще се заснема в района на село Жеравна. Огромно количество кандидати от Сливен, Котел и околните села се явиха на пробните снимки, а в пространството се тиражираха десетки закачки на тема руси роми – необходими за масовката на немски и руски войски.

„Лебеди мои”, както се казваше в един знаменит български филм.

Мариана Иванова

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев