АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

Сливен, снимка: Агенция Сливен
27.10.2013 / 21:04

Една доста бурна седмица отминава.

Седмица, в която родните медии за пореден път успешно доказаха известната максима, че нещо се случва, само и единствено, ако е показано по новините.

Нещо повече – нагледно ни демонстрираха как се перат не само пари, но и биографии. И събития.

А събития и скандали не липсваха – като се започне с русокосото българско циганче Мария, намерено в гръцки катун (за което дори и самата CNN излъчи репортаж) и се стигне до окупацията на Софийския университет от група студенти, настояващи за оставка на правителството и днешните им стълкновения с контапротестиращите.

Зад студентските действия застанаха няколко от преподавателите в СУ, изявяващи се и като идеолози на така наречения „Реформаторски блок”, както и агитката на перманентно протестиращите вече седмици наред на жълтите павета с искане за оставката на правителството. Тази вечер всички те обединиха своите протестърски ресурси. Което няма как да не оставя усещането, че някъде зад кадър някой режисира събития и сцени, предвидени за героико-драматично отразяване в медиите. И че този някой прави или римейк, или плагиат на събитията от 92-ра и 97-ма година. (С лек привкус на активно мероприятие.)

Разликата между тогава е сега обаче е значителна. И се заключава не толкова в количествените измерения (тогава хората излизаха наистина масово на улицата), колкото в неясната цел и посока на настоящото гражданско недоволство. Фокусирано твърде натрапчиво и невнятно върху фигурите на двама души – Делян Пеевски и Пламен Орешарски. Очевидно съзнателно търсен ефект, с цел отклоняване на вниманието от други фигури и кръгове с оцапани биографии и… лица.

Но едва ли оставката на един премиер и кабинет е панацеята, която ще реши проблемите с прогнилите от корупция и мафиотизирани държавни и политически структури и власти у нас. Още по-малко ще разклати статута на истинските кукловоди. Явно обаче подобни разсъждения са твърде далеч от въжделенията на недоволните студенти, тъй като поне засега те не успяха да артикулират ясно други цели и искания, освен прословутата оставка. Днес на предложението на Орешарски за диалог, те отново отговориха с магическата мантара.

През седмицата оставката на кабинета отново бе поискана и от ГЕРБ, поиска я при посещението си в с. Ковачите и лидерът на партията Бойко Борисов. В изявлението си от сливенското село той начерта един план за действие, който поразително прилича на този, лансиран и от т.нар. протестиращи: „Най-правилното и най-полезното е да се направи един служебен кабинет и предсрочни избори, и след това, какъвто е изборът на народа, всички да се съобразяват с него”, отсече лидерът на ГЕРБ и добави: „Орешарски и компанията, която представлява, за съжаление, ако ще да окупират и Луната – за тях ще е без никакво значение”, заяви Борисов по повод окупацията на Софийски университет. „Това не са хора като нас, които заради 1 000 души на Орлов мост да си подадат оставките и да искат държавата да е мирна и да ни подреди народът още веднъж. Въпреки, че народът ни подреди като първи, тези се държат като победители и затова негодува населението”, категоричен бе водачът на ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България…).

Доколко подобен откровен реваншизъм е безопасен, ще ни покаже съвсем близкото бъдеще. Но предвид биографията на самия Борисов, едва ли е разумно да се изключва и една съвсем силовашка развръзка, опръскана с кал и кръв. С подобни примери е пълна както родната, така и световната история. Що се отнася до цялата протестна вълна, въпреки спордичните опити на Реформаторския блок за разграничаване, зад нея прозира припряната стратегия на ГЕРБ и Борисов за връщане във властта. Нещо, което медиите някак не желаят да видят през широко затворените си очи. Така, както отказват да си спомнят и за диктаторския маниер, скандалните назначения, корупционните скандали, бруталното незачитане на опозицията, политическото прочистване и унижението на цели слоеве и професионални съсловия при управлението на ГЕРБ.

Явно пералнята продължава да е включена на пълна програма.

Друг голям скандал на седмицата се разрази по повод мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци. Подхвана го партията на Волен Сидеров, а медии и политици от всякакъв цвят и калибър го поеха, за да обслужат своите интереси и цели. По тази очевидно съгласувана и умишлено лансирана точно в този момент тема, в парламента ГЕРБ и „Атака” за пръв път демонстрираха синхронно поведение, подкрепяйки удължаването на мораториума (в директно нарушение на договора ни за еврочленство). И изпаднаха в почти явна политическа прегръдка. Към тях са присъединиха и част от депутатите на БСП, което освен интересни парламентарни сюжети, предвещава и допълнителни трусове за мнозинството и кабинета. Ако не и тяхната обреченост. А кой знае, може би те вече са разиграни на масите с бели покривки?

След като от Брюксел дойдоха сигнали, че удължаването на мораториума върху купуването на земеделска земя от чужденци няма да бъде толерирано, с типичната си банкянска нахаканост и безочие, Бойко Борисов обясни на своите в ЕНП, че реакцията на ГЕРБ билa… “подвеждане по всеобщата лудост”. (А не добре пресметнат ход за вътрешна политическа употреба.)

За разлика от вече посочените, един друг скандал бе принизен до почти незабележимост в българските медии – този с офшорките и разплащанията в Гърция на президента Росен Плевнелиев. През седмицата на пресконференция той показа копия от документи, доказващи разплащания по банков път за имот в Гърция, за който журналистическо разследване бе установило, че е платено със 700 000 евро кеш. Плевнелиев не пропусна да нападне медиите и правителството в коментара си по тази тема, обвинявайки ги в опити за уронване престижа на президентската институция. Той обаче така и не отговори на въпроса защо банковите извлечения за плащанията в Гърция чрез операции на германски и гръцки банки се забавиха с няколко дни и какво е отношението му към офшорните дружества и сметки на двете му съпруги.

И друг скандал бе доста смачкан от така принципните и демократично чувствителни родни медии. През седмицата бяха разпространени записи на кмета на Пловдив Иван Тотев, който обяснява на партийно събрание на ГЕРБ как пловдивският общински съвет нарочно приема „брутално незаконни” решения, за да злепостави областния управител от БСП, принуждавайки го да ги връща. „Знаете ние много добре го изиграхме и никой не разбра”, казва многозначително Тотев пред съпартийците си от ГЕРБ за областния управител Каймакамов. От незаконното СРС става ясно още, че ГЕРБ започва подготовка за извънредни избори. Тотев разяснява, че „с благословията на централното ръководство” в Пловдив вече текат преговори с всички десни лидери, а целта е да се заложи на твърдия им електорат. Лидерът на ДСБ Радан Кънев обаче отрече „реформаторите” да имат подобна договорка. Огромна част от централните медии изобщо не реагираха на опасните ченгеджийски прийоми, прилагани от ГЕРБ в Пловдив, деликатно си замълчаха и за поголовните партийни назначения в пловдивската община.

И още един скандал разлюля медийното пространство. В сряда осъденият на 9 години затвор в Бразилия за трафик на голямо количество кокаин наш щангист Гълъбин Боевски съвсем неочаквано се завърна в България. Оказа се, че властите у нас са проспали информацията за освобождаването му, което е станало още преди една година. Няколко дни те, както и медиите, гадаха и импровизираха за причините. А след скоропостижните срещи с двамата посланици, запазиха философско мълчание. Оставяйки обясненията и версиите на разюзданото и волно журналистическо въображение.

През седмицата още: главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на лидера на БСП Сергей Станишев заради изгубените секретни документи в качеството му на премиер; ДАНС установи и подготви за експулсиране 12 сирийци, представляващи риск за националната сигурност; експерти разкриха, че една от гордостите на Борисов – Дунав мост 2 тежко дефектира и почти се разпада; изнесени бяха данни, че в икономическото министерство по времето на Борисов на „заслужили” чиновници са раздавани по над 20 заплати годишно; аналитичен доклад показа, че през годините на прехода България е изгубила 14 млрд. лв., изтекли в офшорни сметки и зони; премиерът Орешарски се обяви за преразглеждане на мораториума за земеделската земя. Изрази и готовност да се срещне с протестиращите студенти, но те му поставиха редица допълнителни условия, с явното намерение да поддържат конфронтацията. Друга част от софийските студенти издигнаха контралозунга: „Политиката – вън от ВУЗ-овете!” и заявиха, че окупаторите нарушават правото им на образование.

Това обаче едва ли ще възпре клакьорите на уличния натиск, гарантирани с протекции от политическото задкулисие и героизирани от медийната пропаганда. Подобно покровителство и незачитане на обществения ред и правила вещае още дестабилизация и трусове.

Въпросът е докъде. И докога.

Очаквайте продължение.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев