АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

Сливен, снимка: Агенция Сливен
13.10.2013 / 21:43

Кой и защо влиза през задния вход.

Това се оказа една от най-важните теми през изтичащата седмица.

Повдигна я, разбира се, експремиерът Бойко Борисов, след като настоящият премиер Пламен Орешарски бе принуден от шепа хулигани (наричащи себе си протестиращи), да излиза през задния вход на Министерски съвет и хотел „Шератон”. А полицията да се занимава с резервни планове за извеждане на министър-председателя, вместо да изпълнява далеч по-важните си функции за справяне с предизвикателствата на бежанската вълна и опазването на обществения ред, при повишената концентрация на имигранти в столицата.

Но - играта на котка и мишка явно доста забавлява бившия главен секретар на МВР („Очевидно Орешарски е забравил, че има централни входове, парадни входове, откъдето трябва да влизат управляващите” се произнесе по този повод Борисов), пък и му позволява да трупа дивиденти на гърба на премиера-технократ. Но също така и на гърба на доскорошните си колеги от МВР. Защото едва ли за някого е тайна кой стои зад мобилната бойна единица, все още прокламирана от медиите като ядро на някакъв протест, и кой ги насърчава… а вероятно и финансира.

Впрочем, подобни хулигански прояви и провокации не би търпяло никое себеуважаващо се правителство на Запад. Как си представяте Обама, Меркел, Оланд или Камерън да бъдат принудени от шепа широкоплещести момчета и истерични момичета дни наред да променят маршрута на придвижването си из столицата? Това може да се случи само и единствено в държава, в която ченгеджийските постановки и скъпоплатеният пиар са изведени в основна национална политика, в неин смисъл. И в която лумпените могат безнаказано да посягат и обиждат органите на реда, а опитът за обуздаването им се счита за посегателство върху устоите на демокрацията и човешките права. И където на определени хора е разрешено да заразяват ефира и публичното пространство с езика на омразата („Ще бием и ще чупим” – каза Тренчев по повод протестите в „Напоителни системи”, „Орешарски и Станишев заслужават да бъдат мразени” – изстреля в Сливен Борисов, така, без повод), докато ежедневно се правят опити той да бъде приписван и вменяван на други.

Всичко това, очевидно, няма как да стане без активното съучастие на цял конгломерат от влиятелни медии, отразяващи в удивителен синхрон (по инерция или срещу добро възнаграждение?) всяка проява на Б.Б. и „протестиращите”, да броят стъпките им и цитират нелепостите им. И да премълчават опитите на управляващите да извадят затъналата каруца на държавата от батака… Без да си дават сметка, че анархията, която в момента бодряшки насърчават и към която упорито ни тласкат, някой ден ще избухне с пълната си мощ… И тогава Батман едва ли ще им се притече да им помага.

Впрочем, ако се върнем към задния вход и другата най-актуална тема от седмицата – решението на Конституционния съд за връщането на ДПС депутат (и съвсем за кратко шеф на ДАНС) Делян Пеевски в парламента и последвалите остри интерпретации и коментари, не е зле да отбележим, че в кариерите и на Пеевски, и на Борисов не липсват звездни, но и доста необясними моменти. Като например назначаването на невръстния син на шефката на тото Пеевски за зам.-министър на бедствията и авариите в правителството на тройната коалиция или скоропостижното повишаване на главсека на МВР Борисов в генералски чин от царя-премиер Сакскобургготски, на когото преди това е бил бодигард. Що се отнася до договорките между Пеевски и Борисов (чрез зам.-финансовия му министър Горанов) на масите с бели покривки и ентусиазма, с който медиите на първия обслужваха имиджа на втория, това са факти от съвсем близкото ни минало. Тях обаче родните медии явно не искат да си спомнят, вероятно защото са доста забъркани в този отровен коктейл от поръчкова журналистика, политико-медиен рекет и много, много пари.

Със сигурност идеолозите на нестихващите и така бравурно отразявани протести са напълно наясно с факта, че миналото на Пеевски е далеч по-невинно от това на Борисов, за когото е всеизвестно, че е бил част от силовите групировки, а преди това горила на Живков. Както и с обстоятелството, че през сатанизирането на Делян Пеевски минават цялата схема за поддържане на протестния огън, исканият и за оставка на правителството, фикс идеята за нови избори и връщане във властта. През задния вход… Защото само преди 4 месеца хората заявиха волята си кой да ги управлява. На избори. А не с вувузели и зурли на жълтите павета.

Единственото неизвестно в това не особено сложно уравнение е примиренческото поведение на управляващите, които позволяват на шепа агресивни и безочливи грандомани да доминират в публичното пространство и да играят без съпротива собствената си политическа игра. Дали това е израз на прекомерна политическа толерантност или на управленско безсилие? Или на задкулисна договорка за предсрочни избори? Предстои да разберем… В българската политика Х-ът винаги излиза.

Само че тези уравнения се отразяват все по-съсипващо върху хората, държавата и нейното бъдеще.

През седмицата още: бежанският натиск към България отбеляза поредния си пик; министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев предупреди, че страната ни е заплашена от хуманитарна криза; кораб с 22 имигранти бе заловен Край Шабла; кметицата на София Йорданка Фандъкова обвини правителството, че умишлено концентрира бежанци в столицата, за да предизвика безредици; Българският Хелзинкски комитет алармира за нечовешките (според тях) условия, в които пребивават имигрантите у нас (но в такива живеят и поне 1/5 от българите). При третия си опит Народното събрание най-сетне успешно освободи от поста досегашния шеф на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов, станал известен с прословутото си тефтерче с бележки за упражняване на натиск върху депутати и политически противници на ГЕРБ; в медийни изяви ексдепутатът от ГЕРБ Емил Димитров направи признанието, че бившата му политическа сила е притискала неудобни лица; Комисията по корупция в парламента започна проверка срещу експремиера Бойко Борисов по скандала с отменената лично от него митническа проверка на пивоварна „Леденика” (случая „Мишо Бирата”). Европейската комисия опроверга официално твърденията на ГЕРБ за два спрени големи инфраструктурни проекта на правителството – тунела под „Шипка” и западната тангента на околовръстното на София; депутатите от ГЕРБ внесоха нов вот на недоверие към кабинета на Орешарски, този път за регионалната политика и инфраструктурата; в СГС тръгна делото срещу ексвътрешния министър Цветан Цветанов за отказа му да разреши използване на СРС срещу висши полицаи, заподозрени в тежки престъпления и корупция. ЕВРОСТАТ изчисли над 600 хиляди „работещи бедни” у нас, получавали нетна заплата под 352 лeвa на месец през 2012 г.

Хора, които обитават задния двор и си излизат през задния вход на живота…

В Сливен през седмицата също продължиха опитите реалният живот да бъде подменен с тенденциозни медийни писания, достигащи висотата на пасквили, насочени най-вече срещу кмета на града Кольо Милев. Което по недвусмислен начин показва кой е най-тежката спънка пред рестарта на модела, прилаган в предишните два Лечкови мандата.

По странно съвпадение, и тук болшинството от медиите проявяват частична амнезия за безобразията и разрухата, причинени на града тогава, но пък с охота тиражират хвалбите и хулите, разпространявани от местната централа на ГЕРБ, често циркулярни свише и доста манипулативни. Разбира се, препечатват и съобщенията, изпращани от пресслужбата на Общината, често декорирани с неприятни грешки и неточности, описващи предимно нейния протоколен живот, но не и същината на проблемите и процесите, протичащи в нея. Което показва, че самата администрация не е престанала да се държи като черна кутия, която се отваря само при тежък гаф или катастрофа. Поведение също рецидив от ерата „Лечков”…

През седмицата в Сливен: БЧК започна раздаването на хранителните помощи от европейските интервенционни запаси; по инициатива на Младежки православен център „Ихтис” бе проведена кръгла маса за донорството, с участието на различни специалисти и НПО; болничното настоятелство на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” отчете, че Сливен е градът с най-голям принос към спасяването на човешки животи чрез трансплантация; по инициатива на кметове близки до ГЕРБ в село Крушаре се състоя дубъл на организирания от Общината Ден на диалога между местната и законодателната власт, с очевидната цел на форума да блесне без конкуренция областната лидерка на ГЕРБ Десислава Танева; стана ясно, че едно от най-големите пътни съоръжения в побратимения украински град Мелитопол ще носи името „Сливен”. В събота тежката артилерия на ГЕРБ, в лицето на лидера Бойко Борисов и вицето му Цветан Цветанов, уважи града ни, местните си депутати и структури с участието си във форум за еврофондовете, на който, разбира се, не бе пропуснато да се отбележи колко огромни са заслугите на предишното правителство за тяхното усвояване и как сегашното е виновно за тяхното не-усвояване. Макар за всички да е ясно, че еврофинансирането е инерционна система, в която резултатите се появяват със закъснение… Пред местните медии Борисов повтори мантрите си за оставка на правителството и връщане на ГГЕРБ на власт, за да оправи нещата и разкритикува кабинета за несправянето с бежанския поток.

Сливен влезе в националния новинарски оборот и с един трагичен инцидент – падането на 11-годишно момче от седмия етаж на жилищен блок в кв. „Сини камъни”, за което медиите шумно разтръбиха, че е самоубийство заради проблеми с училището. Да, наистина, така всичко се логаритмува медийно много по-добре, отколкото да признаем, че учителите и училището няма как да заместят родителите за едно дете. А в случая родителите са липсващи… Но едва ли по своя прищявка. А заради същия онзи факт на принудителното отсъствие от семейството заради хляба. И зловещия проблем на обикновените българи с обитаването на задния двор и изход…

През седмицата Регионалният исторически музей отбеляза с нова експозиция и национална научна конференция своя вековен юбилей. А Симфоничен оркестър – Сливен откри с превъзходен концерт новия си творчески сезон. И въпреки не особено многобройната публика показа класа, достойна за всяка концертна зала в Европа.

Там все още родната култура влиза през парадния вход...

Мариана Иванова

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев