АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

Сливен, снимка: Агенция Сливен
06.10.2013 / 19:32

Поредна седмица на абсурдите бе тази. Такива ни заобикаляха отвред.

Народното събрание, макар и трудно, успя да преодолее първия реален вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски, поискан от ГЕРБ, както и оставката на председателя на парламента Михаил Миков (която също не мина, не без помощта на „Атака”). Затова пък гребрерите продължиха да не се регистрират за парламентарните заседания. Нещо повече – лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов директно заяви, че смята да продължават с този „прийом”, явно смесвайки парламентарната дейност с активните полицейски мероприятия. Но – на всенародния любимец Б.Б. всичко е позволено (дори и от стожерите на демокрацията от „Реформаторския блок”), включително да играе ролята на Батман в парламента. Само дето ако БСП си бе позволила да бламира работата на Народното събрание по начина, по който го прави ГЕРБ, в медиите щеше да се вдигне шум до възбог…

Което пък ни навежда на едни други съждения - относно реалната собственост и влияние в българските медии, за които германският посланик Матиас Хьопфнер за пореден път през седмицата заяви, че само симулират свобода. И че е притеснителна неяснотата около тяхното финансиране. Едва ли обаче Н. Пр. германецът схваща цялата двойнственост на нашенското медийно поведение. И това, че тези, които най-много пледират за свобода и плурализъм в родната журналистика, всъщност са най-обвързани в схеми за нагнетяване на еднопосочни внушения, маскирани като различни проекти, форуми, анализи, НПО и пр.

А любознателните читатели - за тях никак не е трудно, проследявайки внушенията на публикациите, а също и рекламните карета, да се ориентират от кой кран се наливат парите за съответния медиен субект… Впрочем, един бърз и елементарен контент анализ веднага би показал, че макар влиянието на ГЕРБ и Бойко Борисов в медийното поле да се отрича енергично, то все още е огромно, И как не! - При внушителната партийна субсидия на ГЕРБ (като най-голяма парламентарна група) и милионите, раздадени от кабинета му на най-влиятелните PR агенции и национални телевизии и радиа чрез „медийно партньосртво” по оперативните програми.

За сивите финансови, политически и мафиотски операции и гешефти през „четвъртата валст” да не говорим… Любопитен е фактът, че най-обвързаните най-остро реагираха срещу разголената истина за медийното задкулисие след първите две серии на едноименния сериал, който още с появата си открехна завесата за зловещите политически реалности и нечистите игри с гражданското общество у нас.

През седмицата стотината протестиращите продължиха да митингуват пред парламента и Министерския съвет с искане за оставка на правителството, а приближените до ГЕРБ социологически агенции да твърдят, че само ниско образованите и възрастните подкрепят кабинета. Лидерът на БСП Сергей Станишев пък провидя окончателния провал на протестите, докато видни икономисти и анализатори прогнозираха нова Виденова зима с мощен протестен заряд.

В края на седмицата прокуратурата повдигна обвинение срещу един от енергийните босове у нас – шефа на „Риск инженеринг” Богомил Манчев заради получените над 8.6 милиона лева по консултантски договор за АЕЦ „Белене” след замразяването на проекта. Дали това е поредният медиен спектакъл, дали става дума за истинска правораздавателна амбиция, или опит за политико-финансов рекет, ще разберем малко по-късно. На Манчев бе определена рекордно високата гаранция от 1 милион лева, за да избегне по-тежките мерки, той пък се закани да съди държавата. Заедно с това заяви, че нито прокурорите, нито следователите могат да разберат иззетата преди две седмици документация на дружеството му и предрече, че България ще загуби арбитража с „Атомстройекспорт” за АЕЦ „Белене”.

През седмицата още: МОСВ обяви, че в ЕК има 14 наказателни процедури срещу България заради нерешени екологични проблеми; МРРБ изчисли 18 млн. лева допълнително оскъпяване на автомагистрала „Тракия” от предишния кабинет; министърът на транспорта Данаил Папазов обеща основна чистка в структурите на „Автомобила администрация’” заради разкритите тежки и масови корупционни схеми при шофьорските книжки; вицепремиерът и МВР министър Цветлин Йовчев уволни шефа на Държавната агенция за бежанците заради несправяне с работата; една от най-гледаните телевизии - BBC излъчи филм за алкохолния туризъм у нас; социалните мрежи изригнаха в коментари по тази чувствителна и за нас, и за британците тема.

През седмицата медиите за пореден път вкараха в обръщение темата за досиетата. Този път пръв я разгърна президентът, с предупреждението, че ще наложи вето върху намерението на БСП да върне член 12 от Закона за досиетата, позволяващ да не бъдат разкривани действащи служители на службите, работили за ДС. След като по въпроса се изляха многобройни коментари и интерпретации обаче се оказа, че предложението все още не е подлагано на обсъждане в парламентарната група на управляващите и може би изобщо няма да бъде внесено за обсъждане в НС. Което не отменя хипотезата, че това бе един предварителен сондаж… Или опит за отклоняване на вниманието от други скандали.

Седмицата не отмина и актуалната тема за декодерите и преминаването към цифров телевизионен сигнал. Оказа се, че около 100 хиляди жители на по-малки населени места (около 4 % от населението) остават без телевизия изобщо, след като аналоговият сигнал бе окончателно преустановен от 30 септември. За сметка на това пък роми, получавали помощи за отопление през зимата като социално слаби, в момента продават предоставените им безплатно декодиращи устройства.

Причината била, че разполагат със сателитна телевизия...

А този факт оголва много тежки въпроси около цялостната социална политика на държавата, нейната ефикасност и дали всъщност не се практикува скрита дискриминация с обратен знак у нас... Като пореден пример за чисто български абсурд.

В Сливен първата седмица на октомври бе спорадично обветряна от политика и бурни вихрушки, времето бе променливо - в широкия диапазон от циганско лято до зимна виелица.

След Деня на диалога в понеделник, преминал доста казионно и в присъствието само на двама от сливенските депутати - Деян Дечев и Галя Захариева, във вторник станахме свидетели на първата копка на най-важния местен проект – за водния цикъл на град Сливен. Проектът бе скандално прекратен от бившия кмет Йордан Лечков, а впоследствие и замразен от ЕК заради подозрения в корупционни схеми. Рестартиран бе с много настойчивост и усилия от новия кметски екип. Проектът, финансиран от Оперативна програма „Околна среда”, е на стойност 63.5 млн. лева и по него ще бъдат реконструирани и изградени 28 км канализационна, 22 км водопреносна мрежа и 30 км нови ВиК отклонения. По време на церемонията изпълнителите от ДЗЗД „Хидропартньори” и строителният надзор – „Свеко строй” се ангажираха да гарантират качествено изпълнение на всички строителни работи, а от Общината – възможно най-малко неудобства за гражданите.

През седмицата в Сливен още: проверка на РИОСВ – Стара Загора, предизвикана по сигнал на екоорганизации, установи, че не е извършвана незаконна сеч на вековни дървета в Природен парк „Сините камъни”; Районен съд – Котел приключи делото на лидера на ДПС Лютви Местан за предизборна агитация на турски език в с. Ябланово и обяви, че ще се произнесе с решение в законно установения едномесечен срок; в село Панаретовци бе чествана 160-годишнината от рождението на видния възрожденец, първи посланик на България в САЩ и представител на страната ни в Обществото на народите (1921 г.) Стефан Панаретов; в Областна администрация се състоя двудневна регионална конференция „Професионалното образование и бизнесът” по проекта на МОН „Ученически практики”; китайски предприемачи проведоха среща с ръководството на Община Сливен; един от символите на Сливен – Старият бряст, влезе в надпреварата за приза „Дърво с корен” на фондацията „Екообщност”. Доколко свещеното сливенско дърво има място в една такава класация, а и шансове за победител, при положение, че през миналата година също сливенски дървета – вековните черницата и два ореха от село Глушник, спечелиха конкурса, не е въпрос с повишена трудност. За някои тази номинация ще си остане в сферата на местния абсурд… Но - явно планирането на подобни участия и дейности не е сред най-силните страни на сливенската местна общност.

Политическите веяния през седмицата в Сливен бяха най-вече откъм централата на ГЕРБ, откъдето методично се тиражираха прессъобщения за позициите на партията по текущите политически събития, както и изказвания на депутата Десислава Танева, перифразиращи спуснатите партийни постулати. Не липсваха и остри коментари на бившия областен управител, а сега областен координатор на ГЕРБ Марин Кавръков относно политиката на Общината, в областта на финансите например. Интересно е само защо видният сливналия не защитаваше със същата страст прагматизма в общинските финанси и по времето на Лечков, когато „финаносвият балон” на общинския бюджет беше в пъти по-мегаломански и небъден.

През тази седмица Сливенската художествена галерия стана домакин на първата Национална изложба на българския комикс, представяща родната история на жанра в 600 творби на десетки автори от различни поколения. Една експозиция достойна за Сливен.

И естеството на неговия социален живот...

Мариана Иванова

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев