АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

Сливен, снимка: Агенция Сливен
29.09.2013 / 23:08

Седмица на факирските номера се оказа последната.

Разбира се, най-вече заради факирското поведение на ГЕРБ в Народното събрание. Предвождана от своя гуру Бойко Борисов, герберската група ни изненада с няколкодневен цирков спектакъл - хем не влезе в пленарната зала нито за дебатите, нито за гласуването на внесения от самата нея вот на недоверие, хем входира нов вот срещу Орешарски… по същата тема (за провала на министерството на инвестиционно проектиране) и… със същите мотиви. Нещо повече - депутатите от ГЕРБ хем бяха в парламента, и дори не само в кулоарите, а и в пленарната зала, хем отказаха да се регистрират в електронната система, та се наложи председателят Михаил Миков да разпореди ръчното им броене. Те обаче отново отказаха да гласуват, с мотива, че този парламент бил обречен и правителството трябвало час по-скоро да си ходи. С други думи, ако си представим, че Народното събрание е една ковачница за закони, ако работниците в ковачницата откажат да се явят на работа, могат да мотивират това с факта, че не са отишли на работа. Дали в този поведенчески феномен действително има нещо факирско, или по-скоро става дума за фиаско с отложен, но предизвестен край, показват както политическите и обществени реакции, така и последните социологическите проучвания, според които се затвърждава тенденцията за лек превес на БСП пред ГЕРБ, ако изборите са днес. Илюзионизма (или илюзорността?) на герберския пиар стигнаха до такива висоти, че някои от приближените до ГЕРБ сайтове започнаха да пишат за правителството на Пламен Орешарски като за вече подало оставка, вероятно следвайки позивните на своя вдъхновител и генерален ментор и меценат: „Няма парламент, Орешарски да подава оставка”.

Разгръщайки феноменалните си заложби, освен че прозря как „Атака” крепи БСП и ДПС” и как „БСП и ДПС не могат да се разберат за „Южен поток”, през седмицата Бойко Борисов разгада и генералната житейска амбиция на лидера на социалистите Сергей Станишев: „Целта на Станишев е да стане еврокомисар”, прорицателски отсече той. „БСП няма нито морално, нито физическо право да управлява”, заключи загадъчно председателят на ГЕРБ… А по повод почти теологичния спор за физическото и виртуално присъствие в пленарната зала, лидерът на ДПС Лютви Местан си позволи да припомни на уважаемите депутати „безспорния научен факт, че едно тяло не може да е на две места” и че по тази причина може да се счита, че „физическите тела на Бойко Борисов и Цветомир Цвятков са били в залата и част от кворума”. Така Местан разбули триковете на Б.Б. като оптическа измама.

Впрочем, подобно факирско поведение от две и повече години демонстрира и екскметът на Сливен Йордан Лечков. Например с твърденията си в местния Общински съвет, че е оставил Общината в блестящо финансово състояние, при положение, че на сливенската хазна тегнат едни 15 млн. лева неразплатени задължения, наследени от неговия мандат. То обаче не е чуждо и на други общински съветници от ГЕРБ и „Съюз за Сливен”, които ревностно и всячески се стараят да осуетят възможностите на кмета Милев за допълнителни приходи в общинския бюджет, но пък измислят всевъзможни пера и причини за нови харчове. Паралелно с обвиненията, че лошо се управлявали местните финанси…

Така бе и на сесията в четвъртък, когато съветниците на ГЕРБ и „Съюз за Сливен” бламираха почти всички предложения на администрацията за разпореждане с общински земи и терени, включително за продажба на сградата на бившата Популярна банка. Добре би било, след като осуетиха стартирането на процедурата за продажбата, сега тези местни факири да намерят купувач, който да купи масивната, но рушаща се сграда с обвързващото условие да предостави средствата за изграждането на нов куклен театър в Сливен. А дали новият куклен театър е най-приоритетният за изграждане обект в града и общината, нека въпросните съветници докажат пред гражданството. В противен случай цялата словесна еквилибристика по точката ще си остане предимно цирк.

Очаквайте продължение.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев