АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

Сливен
22.09.2013 / 19:24

Не гъмжаща от събития, но не и безинересна седмица се оказа тази.

Седмица, в която отбелязахме 105-та годишнина от независимостта на България. И през която се проясниха някои доста любопитни зависимости.

Като например тази за връзката между неуспеха на президента Росен Плевнелиев с първите му номинации за служебен кабинет (след падането на правителството на Бойко Борисов) с доказаното слухтене на МВР край президентската резиденция точно по това време. Секнало в момента, в който специално оборудваното за подслушване возило (наречено сполучливо от медиите „Цецомобил”) беше арестувано. При последвалия политически скандал, уволнения в служба СДОТО, разследвания и повдигнати обвинения се разбра, че МВР е подслушвало поголовно и незаконно политици, министри, съдии, прокурори, включително и държавния глава. Общо 875 телефона са били подслушвани без разрешението на съда - стана ясно от изявление на Главна прокуратура през седмицата. От тях поне половината били от забранителния списък. Доколко това е ерозирало държавността, правовия ред и демокрацията изобщо и в частност – от последните бурни месеци, това тепърва ще бъде доказвано в съда и оценявано от анализаторите. Но е факт, че институцията МВР - призвана да е блюстител на правовия ред и сигурност - се е държала като мутра. Подслушвала е безнаказано който и когато си иска, прекроявала е по външна поръчка важни политически и държавнически решения, а вероятно и е рекетирала и шантажирала. Ако към това прибавим и катастрофата, при която загина единственият специалист у нас, готов да възстанови изтритите записи от незаконните СРС-та на МВР, картината става повече от страховита. От нея наднича задкулисието, където се режисират и поръчват зависимостите.

На фона на този феномен от ерата на ексвътрешния министър Цветанов, всички нестихващи вопли на ГЕРБ в парламента, цялата им фиксация върху въпроса кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, изглежда твърде жалка и нелепа. Още повече, че управляващото мнозинство почти светкавично поправи грешката си и Пеевски изкара на поста едва няколко дни. Преди три месеца. Впрочем, безконечното повторение на мантрата „Пеевски” от протестиращите вече 100 дни на жълтите павета подозрително прилича на риториката, която от също толкова време се упражнява от китка герберски депутати, в стил „А вие защо биете негрите”. А това неизбежно навежда на мисълта за някаква задкулисна скаченост между лицата на протеста и депутатите от ГЕРБ. Понякога заедно, а понякога поединично опаковани под мантията на така наречения „Реформаторски блок”. Интересно защо, но самообявилите се „реформатори” и техните медийни сателити, претендиращи да са ментори на законността и демокрацията у нас, по никакъв начин не реагираха на последните разкрития за размера и последствията от незаконните подслушвания от времето на Цветан Цветанов. Което ни кара да се замислим за причините и цената на тяхното мълчание… И ни хвърля в догадки за техните местни, а и по-стратегически обвързаности…

Другата доста любопитна тема на седмицата бе АЕЦ „Белене”, и по-точно сагата около арбитражното дело, заведено от руската „Атомстройекспорт”, след като правителството на ГЕРБ реши едностранно да прекрати договора за строителството на централата. Искът за неизпълнение на ангажиментите от българска страна е за 1 млрд. евро, правителството на Бойко Борисов нае престижната адвокатска компания „Уайт едн Кейс” да защитава интересите на държавата. През седмицата в кулоарите на парламента Борисов обвини правителството на Орешарски, че умишлено иска да опропасти арбитража, за да ощети България с колосалната сума. Премиерът Орешарски отрече категорично конспиративната теория, като подчерта, че се работи в тясно сътрудничество с адвокатите от „Уайт едн Кейс” и че МИЕТ своевременно предоставя необходимите документи. Малко по-късно се оказа, че самият Борисов е забавил с 4 месеца плащанията към реномираната адвокатска кантора. Стана ясно също, че прокуратурата сериозно разследва как и защо по вече спрения през март 2012 г. проект са били извършени плащания за строителен надзор в размер на 14 млн. евро.

Еманация на енергийната сага през седмицата бяха обиските в 17 офиса на строителния надзор на АЕЦ „Белене” - „Уорли Парсънс” и нейния български подизпълнител „Риск инженеринг” и 24-часовото задържане на двама бивши изпълнителни директори на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров. Причината – получена от ДАНС информация за предстоящо унищожаване на документи. Развръзката на епиозда предстои… Но финалът на енергийната сага едва ли ще е скоро, предвид динамичната му зависимост от разнопосочни икономически, регионални и геополитически интереси. Маскирани под благовидния вопъл за енергийната ни независимост.

Сред другите важни теми на седмицата бяха нарастващият бежански натиск към България и усложнената хуманитарна и социална ситуация в пограничните райони; постъпките пред ЕС за техническа и финансова подкрепа за справяне с проблема; прокрадващите се сондажи за затваряне на българо-турската граница; акцията на ВМРО край Капитан Андреево, съдържаща предупреждение за навлизането на опасни екстремистки и фундаменталистки групи на българска територия; експертната прогноза за 40 000 бежанци у нас, което ще бъде непосилно за страната ни, и бездруго опоскана икономически и социално. От чужди и свои.

През седмицата още: ГЕРБ внесе първия вот на недоверие към правителството – заради провала в сектора на инвестиционното проектиране; премиерът Пламен Орешарски се отчете в парламента за 100-те дни на кабинета и мимоходом изтъкна, че това правителство е най-академичното през целия преход; след което внесе в Народното събрание управленската си програма, заедно с 88 мерки за намаляване на административната тежест върху бизнеса и гражданите; Световната банка излезе с апокалиптична прогноза за намаляване на трудовите ресурси у нас с 40 % до 2050 г. и ни посъветва отсега да вдигнем осигуровките с минимум 2 %; отцепниците от ГЕРБ учредиха днес своята партия БАСТА (Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията); последните социологически проучвания потвърдиха тенденцията за отлив на доверие към ГЕРБ. Вероятно заради постепенното разкъсване на зависимостите от арогантното, силово и авторитарно управление на държавата през ерата „Борисов”.

В Сливен седмицата бе все още доста семпла откъм събития, може би заради все още отпускарската инерция.

Без сътресения започна новата учебна година във всички училища в Сливен и региона; приета бе Областната стратегия за развитие до 2020 година – един важен документ, който кореспондира с бъдещите европейски проекти на областта; с велошествие Общината се включи в Европейската седмица на мобилността; няколко спортни събития – бервет „Долината на тракийските царе”, международното офроуд рали Blakan Breslau, конното състезание по индуранс на Карандила и награждаването на младите сливенски щангисти Божидар Андреев и Жеко Иванов за престижното им класиране на Европейското първенство по вдигане на тежести в Литва, както и две елитни селскостопански изложения на пазара за животни на Сливенските минерални бани също раздвижиха новините през седмицата.

С предупреждението, че центърът за настаняване на бежанци в новозагорското село Баня е запълнил двойно капацитета си, Сливен влезе в централните новинарски емисии.

Опит за една минута новинарска слава бе направен и с краткото гражданско неподчинение на жители на село Горно Александрово, които блокираха главния път София – Бургас с искане за възстановяване на училището и детската градина в селото. Впоследствие се оказа, че броят на подлежащите ученици е твърде ограничен за подобна стъпка, пък и Общината има готовност да разкрие допълнителни полуинтренатни групи, стига да има желание и потребност.

В сливенските медии се появиха защитни плеодоарии за бившия вече директор на Регионалния исторически музей Георги Кюпчуков по повод изнесени на брифинг в Общината факти за установени финансови нарушения, някои от които практикувани с години, като например неизрядни документално инвентаризации на музейния фонд, разнасяане на парите на музея в чанти, фриволно боравене с касовия апарат в къща-музей „Хаджи Димитър” и др. В други пък бе направен неумел опит за инсинуации по темата за продажбата чрез търг на сградата на бившата Популярна банка, предложение, което на 26 септември ще трябва да гласуват общинските съветници. Че продажбата е единственото реално и разумно решение е повече от очевидно, предвид опасното физическо състояние на тази сграда в центъра на Сливен. Но също така очевидно е, че обструкциите срещу опита на кмета Милев да въведе малко ред и да понапълни изпразнената не от него общинска хазна, продължават – също.

Не без помощта на няколко медии, за които е ясно, че са в тежка зависимост от една местна група по интереси, която съсипа града в предишния мандат.

През седмицата в Сливен започна едно от най-дългоочакваните културни събития – Есенният театрален салон. Това се случи подобаващо – с прекрасната премиера на сливенските театрали „The Show Must Go On: Лари Томпсън. Трагедията на една младост” - спектакъл поставил високо творческата летва и многообещаващ за нивото на Салона и сезона.

Днес няколкостотин сливенци се стекоха на площад „Хаджи Димитър”, за да почетат годишнина от Независимостта на България. Слово за празника произнесе кметът на града Кольо Милев, венци и цветя поднесоха депутати, държавни институции, политически и граждански организации, училища.

Любовта е пътят към успеха и добруването, към свободата и независимостта, изтъкна в словото си НВП Сливенският митрополит Иоаникий, който отслужи благодарствен молебен за дейците и ратниците за независима България.

Може би именно тя е зависимостта, върху която е най-важно да се замислим…

Мариана Иванова

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев