АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

Сливен, снимка: Агенция Сливен
15.09.2013 / 21:31

Седмица, през която светът избегна една тежка война с непредвидими последици за Близкия Изток и света.

Така ще запомним изтичащата. С безпрецедентния отказ на САЩ от предварително обявените планове за военна намеса в Сирия, дори и без санкцията на ООН. Което донякъде ни връща вярата в разума на световната политика и доминацията на международния правов ред над интересите на американския военно-промишлен комплекс. Дали става въпрос за доброволност в отказа от военна интервенция, или за непреодолима (този път) съпротива от страна на играчи като Русия, Китай и Арабската лига, е въпрос на версии и интерпретации. Но свиването на знамената е ясен знак за отнемането от САЩ на привилегията еднолично да се разпореждат със световната политика и конфликти, по собствено усмотрение и изгода. И под предлог за нарушаване на националните си интереси.

Ето и кратката хронология. В началото на седмицата Китай предупреди САЩ да спазват Устава на ООН, а Обама заяви, че е склонен да обсъди руското предложение за разрешаване на сирийския конфликт (включващо инвентаризация на химическите оръжия на Сирия, поставянето им под международен контрол, последващото им унищожение и присъединяване на страната към международните структури и спогодби за отказ от употреба на химическо оръжие). Веднага след това Обама предложи на Сената да отложи гласуването за военна намеса в Сирия, а държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров започваха в Женева преговори за постигането на компромиса. Междувременно руският президент Владимир Путин, в програмна статия (наречена лично обръщение към американския народ) в американския вестник „Ню Йорк Таймс” предупреди, че военен удар срещу Сирия би довел до нова вълна от тероризъм в света и би върнал международните отношения в ерата отпреди последната световна война; а в интервю за Агенция Франс прес Барак Обама изтъкна, че „въздържанието” срещу Сирия не означава отмяна на заплахата срещу Иран, при възобновяване на иранската ядрена програма. Сирийската криза обаче, би трябвало да покаже, че проблемите могат да се решават и по дипломатически път, подчерта в изявлението си американският президент. Страните от Арабската лига приветстваха постигнатото между САЩ и Русия споразумение.

Сирийската тема индиректно се наложи като една от водещите и на седмицата у нас. Заради нарастващия поток от бежанци, прогонени от гражданската война в Сирия, и тежката хуманитарна криза там. Бежанската вълна се оказа огромно предизвикателство за България, непознато и лавинообразно. Наред с недостига на места за настаняване и липсата на опит в процедурите по оказване на финансова подкрепа по линия на фондовете на ЕС, страната ни се озова неподготвена и за оказването на правна помощ, логистична реакция и справяне с предизвикателствата към вътрешния ред в пограничните райони, а (като твърдят експерти) и с опасностите от инфилтриране на терористични и екстремистки ядра у нас. Илюстрация за това е и среднощният бунт на бежанци в лагера в столичния квартал „Овча купел”.

Енергетиката бе другата основна тема на седмицата у нас. Трансформирана не толкова в дискусии за промяна на очевидно деформираните правила за разпределение на ресурсите, тежестите и сметките в отрасъла (и за потребителите), колкото във взаимни обвинения между настоящите и бившите управляващи по казуса АЕЦ „Белене” и източване на сектора. От БСП обещаха разследване и прокурор по въпроса защо, след като правителството на ГЕРБ се отказа от проекта за „Белене” то е продължило да плаща за надзор, както и къде са средствата, в размер на десетки милиони лева от т. нар. „студен резерв”. Припомниха и факта, че ГЕРБ въведе емблематичната „таксата за пренос”, с което на практика лиши енергийните дружества от възможността да продават електроенергия на външни пазари. От ГЕРБ опонираха, че това било отклоняване на вниманието от други важни въпроси като цената на тока.

През седмицата още: макар и все по-семпли, в столицата продължиха протестите срещу правителството на Пламен Орешарски; вицепрезидентът Маргарита Попова за пръв път излезе със своя позиция по повод протестите и се обяви против оставка на кабинета, тъй като това би довело до ерозия на демократичните принципи и правила; лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че протестната вълна е била употребена в план за дестабилизация на страната; зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че се подготвя обвинителен акт за разкритите „надпечатани” бюлетини в Костинброд; специално създадената парламентарна комисия съобщи, че експремиерът Борисов е прелетял 666 000 км през своя мандат, което било два пъти разстоянието до Луната. Премиерът Пламен Орешарски изтъкна структурни реформи като приоритет по време на дискусията „Бъдеще за Европа” в рамките на Годишната среща на новите шампиони; предсредателят на ЕК Жозе Мануел Барозу обяви, че България и Румъния са готови за Шенген; след срещите си на високо равнище в Китай, кабинетът обяви интереса на китайските предприемачи към инвестиции в инфраструктурата и туризма у нас; в медиите изтече информация от секретен доклад на НРС, че над 300 000 българи ще напуснат страната през следващите две години. Това е емигрантска вълна, която може да се сравни единствено с тази от Сирия, коментират наблюдателите. По същество това е бежанска, а не просто емигрантска вълна, тъй като голяма част от заминаващите не напускат България заради пари, а прокудени от корупцията, ширещата се престъпност и липсата на адекватно правосъдие.

Очаквайте продължение.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев