АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ДВА НЕЗАБРАВИМИ ДНИ

на екскурзия
17.06.2013 / 11:30

На 14.06.2013 г. учениците от СПИ „Христо Ботев” с. Драгоданово със специални образователни потребности и техни приятели посетиха град Котел и село Жеравна. Пътуването бе организирано в рамките на проекта "Всички заедно".

Още преди тръгването децата бяха запознати с културното и комуникационно-стратегическото разположение на града в живописната старопланинска котловина.

Първата спирка бе Пантеонът - музей на котленските възрожденци. Там децата разгледаха мраморния саркофаг в който са положени останките на великия революционер Георги Сава Раковски. Докоснаха негови лични вещи, вестници и писма.

Втората забележителност бе Природо-научният музей с изключителното си биоразнообразие от Източна Стара планина. Децата бяха впечатлени от кралския пингвин, мангуста и крокодил. Обърнаха внимание на застрашените от изчезване видове: дропла, черен лешояд, черен щъркел, скален орел и кафява мечка.

След това групата пое към красивия архитектурен резерват с. Жеравна. Там учениците разгледаха живописните къщи и се запознаха с възрожденската българска архитектура. Посетиха къщата-музей на Йордан Йовков, разгледаха негови лични вещи и се потопиха в духа на Серафим и Моканина.

Постоянен спътник на групата бяха склоновете, покрити с дъбова и букова гора, скални образувания и поляни, напоени с аромата на хиляди билки и треви. Всичко това остави траен спомен в съзнанието на децата.

На 15.06.2013 г. втора група от ученици в СПИ „Христо Ботев” с. Драгоданово със специални образователни потребности и техни приятели се събудиха от приятното очакване на нова екскурзия. Маршрутът бе предварително плануван и организиран в посока град Велико Търново. По време на пътуването децата бяха запознати накратко с историята на средновековната българска столица.

Първата спирка бе подножието на крепостта Царевец, където децата си починаха и наблюдаваха с интерес мястото, където са живели владетелите, разнесли славата на Второто българско царство.

След това групата посети уникалния за Балканите музей на восъчните фигури. Пред възхитените погледи сякаш оживяха цар Иван Асен II и съпругата му, боляри и обикновени хора. Интерес предизвикаха сцените със залавянето на Балдуин и коронясването на Калоян за крал от римския папа. По-любопитните прочетоха и допълнителна информация от изложените мултимедийни презентации.

Последва разходка по Самоводската чаршия, която ни пренесе в миналото с уникалната си атмосфера. Високите каменни дувари, старите къщи с надвесени балкони над чаршията и малките дюкянчета оставиха топъл спомен в децата.

Погълнати от емоции и впечатления, учениците поеха обратния път към с. Драгоданово. Кратката почивка с обяд и безалкохолно възстанови силите на изморените туристи и те бяха в очакване да споделят преживяното с връстниците си. Така приключи още един интересен и различен ден за децата от СПИ „Христо Ботев”.

Двете екскурзии станаха факт благодарение на проекта "Всички заедно", който се осъществява по схема: BG051PO001-4.1.04 - "Подпомагане на обучението на деца и ученици със специални образователни потребности".

 

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от СПИ „Христо Ботев” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и МОМН.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев