АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В КОНЦЕПЦИЯТА СИ ГЕШЕВ ПРЕДЛАГА ДА НЯМА НАКАЗАНИЕ ЗА ПРОВОКАЦИЯ КЪМ ПОДКУП

Иван Гешев
13.08.2019 / 19:06

Да се премахне наказанието за провокация към подкуп, иска в концепцията си за управлението на прокуратурата единственият номиниран за поста Иван Гешев. "Цената на т.нар. "криминален преход" не може да се плаща само от обикновените български граждани. За да има присъди за корупция по високите етажи на властта, Иван Гешев предлага със законодателни промени да бъдат освободени от наказателна отговорност предлагащите подкуп.

Документът от 32 страници е публикуван на сайта на ВСС.

Единственият номиниран за главен прокурор Иван Гешев ще опровергава "грешния извод за безконтролност на прокурорите", ще работи за повишаване на доверието в съдебната власт и ще търси партньорство с неправителствени организации и медиите. Това заместникът на Сотир Цацаров е записал в 32-страничната си Концепция за стратегическо управление на държавното обвинение през следващите седем години. Документът вече е на страницата на Висшия съдебен съвет и ще остане там до 24 октомври, когато ще е изборът на нов главен прокурор.

Амбицията на Иван Гешев – чрез организационни, структурни и законодателни промени, чрез синхрон с другите власти, хармонични отношения със съда и в партньорство с неправителствени организации и медии, държавното обвинение да предостави на своите работодатели – българските гражданите, продукта "справедливост". Признава, че "съдебната власт, и в частност прокуратурата, е длъжник на общество и трябва да направи още много, за да компенсира липсата на справедливост".

Чрез повече публичност, включително и чрез социалните медии, прокуратурата ще опровергава – "грешния извод за безконтролност" и "усещането, че обвинител номер едно притежава силна централизирана власт, която му позволява да управлява и контролира всяко дело в прокуратурата“. "Какъвто и отпечатък да имат личностите върху системата, тя трябва да бъде организирана, така че работата и ефективността ѝ да не зависят от отделни личности, включително и тази на главния прокурор", смята най-вероятният следващ такъв. Той обещава – на гражданите – публичността да не засяга правата им, а на медиите – да бъдат третирани равнопоставено.

За да има присъди за корупция по високите етажи на властта, Иван Гешев предлага със законодателни промени да бъдат освободени от наказателна отговорност предлагащите подкуп. Това + телефон за сигнали при искане на подкуп, ще обърне статистиката, смята той.

Според заместника на Сотир Цацаров механизмът за наблюдение над съдебната система вече се е превърнал в политически инструмент, затова, ако бъде избран за главен прокурор, Иван Гешев ще работи за отпадането на евронаблюдението.

"Цената на т.нар. "криминален преход" не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци" – това пише в Концепцията си за управление на прокуратурата единственият номиниран за следващ обвинител номер едно Иван Гешев. В документа се говори за организационни и структурни промени, нова наказателна политика и по-голяма публичност на резултатите от дейността на прокуратурата, за бъде разсеян "грешният извод за безконтролност на прокурора".

Отговорност, прозрачност и институционална предвидимост, независимост и безпристрастност на прокурорите, обективни и качествени разследвания при спазване на законите и Европейската конвенция за защитата правата на човека и основните свободи – това са част приоритетите в публикуваната Концепция за стратегическо управление на прокуратурата Иван Гешев.

Според Гешев за проблемите при изпълнението на конституционните функции на прокуратурата трябва да се говори открито и отговорно. А решаването им изисква организационни и структурни промени, които да бъдат подкрепени както от законодателната, така и от изпълнителната власт. Висок стандарт за ефективно и качествено правосъдие може да бъде постигнат, смята номинираният за обвинител номер едно, само с активни действия и усилия в рамките на конструктивния диалог и взаимодействие с всички отговорни институции, при отчитане на конституционно регламентираните им правомощия + активното сътрудничество и партньорство със съсловните и неправителствените организации, медиите и образователните институции.

В концепцията си Иван Гешев изброява постигнато дотук, което смята да надгражда, за да бъде стабилизирано то, така че да гарантира необратимия ефект на реформите дотук.

Заместникът на Сотир Цацаров е убеден, че „че работодател на магистратите са българските граждани и те – магистратите, са длъжни да им дадат очакваната справедливост". "Липсата ѝ няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона“, пише в концепцията си Иван Гешев и се обявява за законодателни промени, които да дадат "нови инструменти за публично представяне на резултатите от дейността на Прокуратурата, най-вече по делата за корупция, организирана и битова престъпност, към които е фокусирано общественото внимание".

Източник: БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев